Istijanović: Vlast se Šavnika sjeti samo pred izbore

"Opština Šavnik ima ogromni potencijal prvenstveno u privredi i stočarstvu, koji se danas nalaze na najnižem stadijumu u proteklih 25 godina. Zbog mnogo prirodnih ljepota šavnička opština bi mogla da razvija turizam, ali je potrebna pomoć države u dovođenju investitora koji bi ulagali u izgradnju hotela i etnosela"
64 pregleda 17 komentar(a)
Milica Istijanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Milica Istijanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.07.2015. 13:47h

Šavnik je potpuno zaboravljen od vlasti koja ga se sjeti nedjelju dana pred izbore kada se obećavaju "brda i doline", otvaranje novih radnih mjesta i sve to zarad glasa i izborne pobjede, a kad prođu izbori, oni dobiju ono što im je trebalo, ne pojavljuju se više do sledećih izbora i tako u krug, saopštila je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Milica Istijanović.

"Nezaposlenost, propala privreda, nedostatni učinci javnih službi, odlazak mladih i perspektivnih ljudi, slaba zdravstvena zaštita, neopremljenost škola su samo neki od problema sa kojima se susrećemo u Šavniku. U Šavniku rade jedino organi lokalne samouprave, škola, policija, bolnica, tako da mlade nema šta da zadrži da ostanu. Državna vlast kao da na primjeru Šavnika želi podsjetiti građane kako je izgledao život na početku dvadesetog vijeka", navela je Istijanović.

Prema njenim riječima iz Šavnika odlaze i intelektualci i oni kojima je posao na njivi bio jedini i siguran oblik zanimanja i to u nadi da će negdje drugo pronaći bilo kakav posao, i prehraniti familije.

"Preduzeća koja su nekad postojala propala su, a moramo naglasiti da su ta preduzeća nekada zapošljavala oko 500 radnika, a danas Šavnik nema toliko stanovnika. Zapošljavanje, u ostalom kao i svuda u Crnoj Gori, ide po partijskoj liniji, tako da na primjer imamo uoči svakih izbora bar deset ljudi koji su zapošljeni na najviše mjesec dana. Stanovnici nemaju drugog izbora nego da igraju po njihovim pravilima, u suprotnom očekuju ih opstrukcije i za jednostavne administrativne i poslovne stvari, a o krupnim i da se ne razgovara. Donacije, premije u poljoprivredi, stočarstvu, socijalnu pomoć mogu ostvariti jedino oni koji su glasali partiju na vlasti u suprotnom, biće im otežan put za dobijanje istih ili ih neće dobiti".

"Zbog toga kažemo da je lokalna samouprava nekome majka, a nekome maćeha, i mislim da takva situacija nije samo kod nas već u skoro svim manjim opštinama. Takva situacija nalaže potrebu da se podigne odgovornost lokalne samouprave za ostvarene učinke i da se kroz zakonodavstvo o lokalnoj samoupravi i razvojne strategije stvore stabilne ekonomske pretpostavke za unapređenje položaja manjih opština, njihovo investiciono povezivanje kroz međusobnu međuopštinsku saradnju, kao i međuopštinsku saradnju sa razvijenijim opštinama, navela je Istijanović.

Ona dodaje da u Šavniku nema pekare, mesare, frizerskog salona, butika i još mnogo toga sto je čovjeku potrebno kako bi nesmatano obavljao svakodnevne aktivnosti.

"Opština Šavnik ima ogromni potencijal prvenstveno u privredi i stočarstvu, koji se danas nalaze na najnižem stadijumu u proteklih 25 godina. Zbog mnogo prirodnih ljepota šavnička opština bi mogla da razvija turizam, ali je potrebna pomoć države u dovođenju investitora koji bi ulagali u izgradnju hotela i etnosela. Neophodna je reafirmacija uloge države u privredi kako bi se podstakao razvoj lokalnih zajednica koje su višedecenijskom neodgovrnom politikom dovedene u inferioran položaj iako to ne zaslužuju ni prema svojim materijalnim i personalnim resursima. Ovaj kraj se odlikuje sa veoma čistom vodom, pa bi mogla da se razvija i industrija u proizvodnju i flaširanje izvorske vode".

Istijanović dodaje da takva politika Šavnik gura u sunovrat iz kojeg, ako se što brzo ne desi, "neće biti povratka".

"Demokrate su ona snaga koja neće ostati na nivou analize, niti će biti ravnodušna prema problemima i razvojnim šansama šavničke opštine. Zahvaljujući Demkratama vidi se izlaz iz socijalne agonije. Imamo rješenje za svaku opštinu u Crnoj Gori tako i za Šavnik. Temeljno polazište jesu ulaganja u infrastrukturu, kako privrednu tako I socijalnu, bez koje nema razvoja. Mlade ljude treba stimulisati subvencijama i pružanjem usluga od strane savjetodavnih službi iz sfere agrara kako bi se spriječio poguban trend njihovog odlaska iz bogatih i lijepih krajeva šavničke opštine", zaključila je Istijanović.

Bonus video: