Lukšić: Nijesam dobio izvještaj o aferi Depeša

Upitan da li se nazire rješenje afere Depeša, on je kazao da nije dobio izvještaj nadležnih institucija i naglasio da je uvjeren da ti dokumenti nisu "ugledali svjetlost dana" posredstvom Ministarstva vanjskih poslova
5 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.07.2015. 11:44h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić saopštio je da nije dobio izvještaj nadležnih institucija o aferi Depeša i ponovio da u njenom sadržaju ne postoji ništa spektakularno.

Upitan da li se nazire rješenje afere Depeša, on je kazao da nije dobio izvještaj nadležnih institucija i naglasio da je uvjeren da ti dokumenti nisu "ugledali svjetlost dana" posredstvom Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić je rekao da u sadržaju Depeša nije prepoznato ništa spektakularno što, kako je naveo, crnogorska javnost već nije znala ili nije mogla razumijeti da se dešava.

Prema njegovim riječima, tu je više pitanje odnosa prema vrsti diplomatske prakse, nečega što je, kako je naveo, ustanovljeno u veoma dugom vremenskom periodu i što karakteriše funkcionisanje svake ozbiljne administracije.

„Crna Gora neće biti ni prva, ni posljednja država kad će u javnosti iscurjeti nešto, ali ovo treba da nas nauči da analiziramo cjelokupni sistem i uvidimo da li je potrebno neke dodatne mjere isticati u tom smislu“, poručio je Lukšić dodajući da svaka administracija treba da počiva na principima transparentnosti.

Upitan da li se nada da će ikada biti riješena afera Listing, on je kazao novinarima da je to, kao i prethodno pitanje, u domenu rada drugih institucija.

„Žao mi što poslije toliko vremena nema nekog opipljivijeg rješenja ko je falsifikovao Listing“, poručio je Lukšić navodeći da bi bilo dobro za kredibilitet državnih institucija da se utvrdi ko je i zašto to uradio.

Nesporno je, smatra on, utvrđeno da je to bio najobičniji falsifikat koji je, kako je naveo Lukšić, imao za cilj pokušaj kompromitacije.

„Kao i drugi oblici krajnje vulgarnog falsifikovanja, i ovaj je vrlo brzo razotkriven“, zaključio je Lukšić.

Bonus video: