Labudović: U CG teško napredovati, sve se svodi na "tapkanje" u mjestu

"Žalosna je činjenica što imamo talente, a kao sistem nismo spremni da im obezbijedimo ono što im je potrebno, već dozvoljavamo da ih drugi koriste i adekvatno nagrade ili sa druge strane da propadaju", rekla je Labudović
25 komentar(a)
Milica Labudović, Foto: Demokratska Crna Gora
Milica Labudović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.07.2015. 11:30h

Medicina, stomatologija i farmacija su humane profesije koje su svakom društvu najpotrebnije, jer u centar svog djelovanja stavljaju očuvanje zdravlja ljudi, kazala je Milica Labudović članica Predsjedništva Demokratske Crne Gore.

"Mladi zdravstveni stručnjaci, doktori medicine, stomatologije i farmacije, su dosta zapostavljeni i zanemareni u našoj državi tj.nije im pružen tretman koji zaslužuju. Zdravstveni sistem je djelimično privatizovan, što sa jedne strane ima neke prednosti, ali sa druge strane ima mnogo više nedostataka. Zbog privatizacije najviše ispaštaju doktori stomatologije. Tek svršeni, mladi stomatolozi mogu raditi samo u privatnim ordinacijama, za procenat koji je minimalan i koji jednom doktoru obezbjedjuje samo neki vid preživljavanja. Na kraju, jedan stomatolog, posle godina truda, odricanja i dobijanja najcjenjenijeg zvanja vidi izlaz u bjekstvu iz svoje struke, što je žalosno", istakla je Labudović.

Ona je dodala da se na birou rada nalazi veliki broj doktora što je neshvatljivo, s obzirom na to o kakvoj se profesiji zapravo radi.

"Zbog toga mladi doktori traže spas u bjekstvu u druge zemlje čiji zdravstevni sistem je na zavidnom nivou. Svakog dana nekoliko mladih stručnjaka konkuriše za posao u Švedskoj, Njemačkoj, Norveškoj i drugim razvijenim državama. Naravno, tamo su prihvaćeni i vrednovani na pravi način, onako kako dolikuje tom pozivu. Prvo što dobijaju je poštovanje, zatim dobro radno mjesto zahvaljujući kojem stiču odlično iskustvo, imaju mogućnost napredovanja i na kraju su i plaćeni u pravom smislu te riječi", rekla je Labudović.

Po njenim riječima u Crnoj Gori je zaista teško napredovati, imajući u vidu da se svodi na neko "tapkanje" u mjestu i puko preživljavanje, nevezano samo za zdravstvene profesije nego i za sve ostale.

"Ako uporedimo način rada, napredovanje i zaradu ovdje i u razvijenim državama vidimo da su razlike ogromne. Iz ove priče nam se nameće odgovor na pitanje zasto mladi doktori pohadjaju ubrzane kurseve stranih jezika i idu iz Crne Gore. Zahvaljujući tome gubimo mlade talente, a pametni preduzetnici iz razvijenih zemalja ih pridobijaju. Demokratska Crna Gora se bori da se stanje u zemlji promijeni i da mladi doktori dobiju veće šanse prvo za zaposlenje jer je to trenutno najveći problem, a zatim i za razvijanje, napredovanje i zaradu u Crnoj Gori", kazala je Labudović.

Ona tvrdi da Demokrate rade na tome da mladi talenti ne napuštaju svoju državu, već da svoje znanje primjenjuju u Crnoj Gori.

"Žalosna je činjenica što imamo talente, a kao sistem nismo spremni da im obezbijedimo ono što im je potrebno, već dozvoljavamo da ih drugi koriste i adekvatno nagrade ili sa druge strane da propadaju. Stavimo tačku da odlazak mladih stručnjaka iz Crne Gore", zaključila je Labudović.

Bonus video: