Lakić: Pitanje Sutorine za Crnu Goru nije postojalo

On je, nakon odgađanja njegovog imenovanja zbog debate povodom granice u Sutorini, akreditive nadležnim organima BiH zvanično predao početkom juna
1 komentar(a)
Sutorina (novina)
Sutorina (novina)
Ažurirano: 01.07.2015. 15:05h

Pitanje Sutorine za Crnu Goru nikad nije ni postojalo, kazao je crnogorski ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH), Milan Lakić.

On je, nakon odgađanja njegovog imenovanja zbog debate povodom granice u Sutorini, akreditive nadležnim organima BiH zvanično predao početkom juna.

Lakić je ocijenio da su odnosi Crne Gore i BiH izuzetno dobri i da su „onakvi kakvi treba da budu odnosi dvije prijateljske i susjedne države”.

"Takvu ocjenu potvrđuju veoma sadržajna saradnja u oblastima privrede, kulture, saobraćaja, poljoprivrede, turizma, nauke i drugim djelatnostima. Razvijena je i saradnja na multilateralnom planu brojnim inicijativama koje se realizuju u regionu i šire”, rekao je Lakić u intervjuu portalu klix.ba.

Komentarišući da li je i koliko tim odnosima naštetilo pitanje Sutorine, Lakić je kazao da je samo napravljen zastoj u odnosima.

"Ne možemo reći da je ovo pitanje naštetilo odnosima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, već da je samo napravljen kratak zastoj u razvoju odnosa, ali sada predstoji period snažnog dinamiziranja sa ambicijom da ostanu primjer dobrosusjedske saradnje u regionu", objasnio je Lakić.

On je naglasio da pitanje Sutorine za Crnu Goru nikada nije postojalo.

"Zato smo i zahtjeve vezane za granicu sa BiH doživjeli kao nešto nerealno i bez utemeljenja, što bi moglo da pokrene otvaranje pitanja granica na Zapadnom Balkanu, a što bi narušilo stabilnost regiona i vratilo nas u prošlost", naveo je Lakić.

On je podsjetio da je ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH još u proceduri.

"Očekujemo da će unutrašnje procedure u BiH biti uskoro okončane, kako bi ugovor o granici bio spreman za potpisivanje, nakon čega će uslijediti ratifikacija, te njegovo formalno potvrđivanje”, rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, nije moguće govoriti o tačnom datumu potpisivanja ugovora o granici.

“Očekujemo da će se to desiti u najskorije vrijeme, čime će Crna Gora i Bosna i Hercegovina, od bivših zemalja SFRJ, prve riješiti pitanje granica", rekao je Lakić.

Bonus video: