Krapović o bilbordima: Bogdanović izgleda ima ambiciju da zatvara ljude

"Više je nego jasno da i jedan i drugi ekstrem u Crnoj Gori igraju koordiniranu i sračunatu igru,igru koja im donosi politički i finansijski profit"
194 pregleda 59 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.10.2018. 06:58h

Jubilej stotinu godina od završetka Velikog Rata mogao bi biti primjereno obilježen na način da se apsolutno niko u Crnoj Gori ne osjeti ugroženim ili uvrijeđenim, međutim iz toga se u tom slučaju ne bi moglo politički profitirati, saopštio je danas gradonačelnik Budve, Dragan Krapović.

Plakat dug 26 metata i širine dva i po metra, koji najavljuje skup "Pokoljenja djela sude” koji organizuje Srpski narod Boke, postavljen je na Mediteranskom sportskom centru. Na istočnoj strani postavlja se jos jedan od 25 metara dužine, što su najveći reklamni plakati ikada postavljeni u Budvi. Iako je ministar kulture Aleksandar Boganović kazao da riječ o provokaciji te da bilbordi kojih je 20 treba ukloniti, organizatori su postavili juče plakate.

"Više je nego jasno da i jedan i drugi ekstrem u Crnoj Gori igraju koordiniranu i sračunatu igru,igru koja im donosi politički i finansijski profit. Takođe je jasno da bi prekid te i takve igre nesumnjivo značio bolje sjutra građanima Crne Gore. U tom smislu, pozivam sve građane Crne Gore i Budve, sve političke subjekte i pojedince,ali i medije da ne daju zamah tome, da ne podgrijavaju podjele i konflikte bilo koje vrste u Budvi i Crnoj Gori", istakao je Krapović kako je naveo obzirom na interesovanje i cijeneći potrebu javnosti da čuje sve stavove vezano za obilježavanje jubileja sto godina od završetka Velikog rata i oslobođenja Boke i primorija od Austrougarske okupacije.

On je dodao da kao predsjednik opštine Budva, mora da kaže da je Budva jedna otvorena sredina, u kojoj je svakome dozvoljeno da misli i radi šta god želi, dok god se to ne kosi sa pozitivnim pravnim propisima države Crne Gore.

"Takođe,vjerujem da tako jeste ili treba da bude čitavoj u Crnoj Gori. Nadalje, osvrćući se na izjavu gospodina Bogdanovića (ministar kulture Aleksandar Bogdanović), moram da konstatujem da gospodin ministar izgleda ima ambiciju da zatvara ljude i krivično ih goni samo zato što su drugačiji,drugačije se osjećaju i misle. Morao bi gospodin ministar biti oprezniji u izjavama koje daje,vrijeme kada se tako obračunavalo sa neistomišljenicima u Crnoj Gori je nadam se davno prošlo. Ili nije? U svakom slučaju,njegove izjave i prijetnje sigurno ne plaše nikog u Crnoj Gori. Što se tiče nadležnosti i djelovanja opštine Budva u ovom konkretnom slučaju radi se o nadležnostima Komunalne inspekcije i opštinskog preduzeća za upravljanje reklamnim prostorom "Mediteran reklame" doo. U tom smislu jedine nadležnosti koje imamo je izdavanje tehničkih uslova i Rješenja o lokaciji, kontrola urednosti i poštovanja istih,te plaćanje određenih taksi i dažbina", poručio je Krapović.

Gradonačelnik Budve je kazao da je kao Budvanin i Maina ponosan na učešće njegovih predaka u Prvom svjetskom ratu.

"Svaka im čast na tome, ja sam im zahvalan na pokazanoj velikoj hrabrosti i žrtvi koji su podnijeli da nas primorce oslobode Austrougarske hegemonije. Ovo je moj lični stav i kao takvog ga iznosim.Jasno mi je da jedan broj građana iz drugih dijelova današnje Crne Gore drugačije gleda na to vrijeme i da ih ne vežu lijepi sentimenti za to vrijeme. Naravno,kao odgovoran čovjek u potpunosti ih razumijem i smatram da imaju puno pravo da se osjećaju kako oni žele,da imaju svoje stavove i pravo da ih slobodno i bez ustezanja iznesu.Nemam namjeru da polemišem i analiziram istoriju,niti da se bilo kome konfrontiram", kazao je Krapović.

Po njegovim riječima, svi reklamni objekti na teritoriji opštine Budva imaju uredne dozvole i plaćene potrebne takse, i sa tog aspekta nema nikakvih problema i potrebe da se reaguje.

"Ukoliko je nekome sporan sadržaj na bilbordima, postoje institucije u Crnoj Gori koje se bave tom problematikom i njima se, ukoliko neko smatra da je potrebno, to može prijaviti.Opština Budva se time neće baviti. Moram takođe da naglasim nekoliko činjenica kad su u pitanju ovih dvadestak bilborda, od kojih najveći dio pripada Lovćen filmu, konzorcijumu koji gazduje bioskopom u Budvi. Činjenica je da su upravo ti bilbordi izgrađeni od strane firme "Copyright" doo Budva, pravnog lica pravosnažno osuđenog za više krivičnih dijela i štetu prema opštini Budva koja se mjeri milionima eura u samo jednom poslu, a bilo ih je mnogo.Činjenica je da su "Copyright" doo Budva i "Lovćen film" Budva povezana lica. Činjenica je da su bilbordi dati Lovćen filmu na korištenje na osnovu Ugovora o dugoročnom zakupu bioskopa u TQ centru i Odluke SO Budva koju su izglasali odbornici DPS nekoliko godina unazad. Ugovor je u ime opštine Budva potpisao tadašnji predsjednik Lazar Rađenović, visokorangirani član DPS.Čitav projekat je operativno sprovela u dijelo tadašnja menadžerka opštine Budva Milena Marović-Bogdanović,takođe visokorangirana članica DPS", poručio je Krapović.

Naveo je i da je zbog prekoračenja skupštinske odluke i potpisivanja takvog ugovora sekretar Sekretarijata za zastitu imovine prije par mjeseci podnio krivičnu prijavu.

"Takođe,novac za izgradnju bilborda je "Copyright" doo Budva ,naplatio od opštine prinudno u ovoj godini,nakon što im je sud dosudio da imaju to pravo. Kada se sve ove činjenice pobroje,izgleda da je upravo DPS u najvećem dijelu omogućio ovako nešto,tako da prijetnje sadašnjoj vlasti i kukanje zvuče tragikomično. Dobili su tačno ono što su tražili. Već sam ranije istim povodom rekao,a sada ću ponoviti i time završavam ,ova generacija nema pravo da podlegne neobuzdanim političkim strastima", rekao je Krapović.

Bonus video: