Martinović: Stanje u Opštini Kolašin dostiglo fazu agonije

92 pregleda 20 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.06.2015. 14:19h

Demokratska Crna Gora zahtijeva od Vlade Crne Gore, ali i od ostalih aktera na političkoj sceni Crne Gore, da odmah, bez odlaganja, nađu održiva rješenja za ogromne probleme Opštine Kolašin, a ne da se bave politikanstvom.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović ističe da je stanje u Opštini Kolašin dostiglo fazu agonije.

"Vlada Crne Gore niz godina bila je nijemi posmatrač enormnog zaduživanja Opštine Kolašin od strane DPS kadrova i kadrova Grupe birača. Enormna zaduženost dovela je do neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza prema zaposlenim i gotovo paralisala ostvarivanje osnovnih funkcija Opštine, zbog čega najviše trpe građani Kolašina", navodi Martinović-

On smatra da okušaji aktuelne lokalne vlasti u Kolašinu da riješe nagomilane, uglavnom naslijeđene probleme, nijesu dali nikakve rezultate, iako je rješavanje tih problema u više navrata najavljivano.

"Značaj obezbjeđenja uslova za funkcionisanje lokalne samouprave i ostvarivanje sloboda i prava građana Kolašina zahtijevaju odgovoran odnos, prije svega od strane Vlade Crne Gore, jer se mehanizmi rješavanja problema nalaze u njenim rukama. Pitanje predlaganja izmjene i dopune Budžeta Crne Gore, kao mogućeg načina stvaranja uslova za obezbjeđenje sredstava, saglasno članu 100 stav 1 tačka 6 Ustava Crne Gore, u isključivoj je nadležnosti Vlade Crne Gore", navodi se.

Martinoviću je neshvatljivo, da Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Budžetu Crne Gore za 2015. godinu, podnosi poslanik koji je i predsjednik Odbora za finansije i budžet, a ne Vlada u čijoj je to isključivoj ustavnoj nadležnosti.

"Takvo postupanje samo će dodatno trošiti vrijeme u situaciji kada rješavanje problema u Opštini Kolašin ne može trpjeti dalje odlaganje. Demokratska Crna Gora ukazuje na neophodnost da Vlada Crne Gore i rukovodstvo lokalne samouprave u Opštini Kolašin, ostave po strani političke kalkulacije, hitno usaglase i riješe probleme u Opštini Kolašin, u interesu prava zaposlenih i svih građana Kolašina", zaključuje se.

Bonus video: