Delegacija EU: Pavlovićevo pismo nije stiglo

Potpredsjednik Pokreta za promjene, Koča Pavlović, uputio je šefu Delegacije EU Mitji Drobniču javno pismo, povodom njegove nedavne ocjene o reformama u Crnoj Gori
146 pregleda 3 komentar(a)
Delegacija EU u Crnoj Gori, Foto: Delegacija EU
Delegacija EU u Crnoj Gori, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 30.06.2015. 14:00h

Crna Gora je duboko ušla u proces evropske integracije i u protekle tri godine fokus je bio na reformama iz oblasti vladavine prava, jer su upravo poglavlja 23 i 24 otvorena na početku, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

Potpredsjednik Pokreta za promjene, Koča Pavlović, uputio je šefu Delegacije EU Mitji Drobniču javno pismo, povodom njegove nedavne ocjene o reformama u Crnoj Gori.

Iz Delegacije EU su, na pitanje agencije MINA, odgovorili da su za pismo Pavlovića saznali iz medija i da to pismo još nije stiglo u Delegaciju EU u Crnoj Gori.

"Što se tiče interpretacija poruka o vladavini prava, suština izlaganja ambasadora Drobniča na panelu posvećenom sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24 sastoji se u ocjeni da je Crna Gora duboko ušla u proces evropske integracije i da je u proteklih tri godine, od otvaranja pregovora, fokus bio na reformama iz oblasti vladavine prava", kazali su iz Delegacije EU.

To, dodaje se, iz razloga jer su upravo poglavlja 23 i 24 otvorena na samom početku u skladu sa novim pristupom Evropske komisije pregovorima.

"Budući da su prošle dvije godine od početka realizacije mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, na tom polju je i kao posljedica toga najviše napora uloženo i najviše rezultata ostvareno kada su u pitanju zakonodavne i institucionalne reforme", rekli su iz Delegacije EU.

Kako navode, kao što je Drobnič i istakao prošlog petka, teži dio posla tek slijedi i EU očekuje da se zakonodavne i institucionalne reforme pretoče u konkretne rezultate u praksi kroz primjenu usvojenih rješenja.

"Šef Delegacije EU u Crnoj Gori istom prilikom je dodao i da se nada da će u narednom periodu više energije biti uloženo u otvaranje poglavlja sa mjerilima za otvaranje, da bi se izbjegli eventualni problemi koji bi mogli nastati ukoliko bi se zaostajalo sa napretkom u tim oblastima", saopštili su iz Delegacije EU.

Bonus video: