Knežević: A da tražimo granice iz 1913. kad je Metohija bila dio CG?

Knežević je kazao da ozbiljno razmišlja da predloži parlamentu rezoluciju prema kojoj bi granice između Crne Gore i Kosova bile kao iz 1913. godine, kada je Metohija bila dio Crne Gore
361 pregleda 238 komentar(a)
tromeđa Crna Gora, Kosovo, Albanija, Foto: Screenshot
tromeđa Crna Gora, Kosovo, Albanija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 30.06.2015. 16:10h

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić kazao je da će eksperti komisije za demarkaciju odrediti granicu sa Kosovom na osnovu katastarskih dokaza, a ne rezolucija. On je kazao da je za demarkaciju zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i da taj posao ide planiranim rokom.

"Imali smo slične rezolucije i oko Sutorine, pa su eksperti dokazali da tu nema problema", kazao je Lukšić.

Lukšić je pozvao građane da se ne iseljavaju iz Crne Gore navodeći da niko od građana nije dobio azil u Njemačkoj. On je kazao da je 2014. bilo 935 zahtjeva za azli dok je ove godine bilo 900 zahtjeva. "To nije način rješavanja bilo cijeg problema. Apelujem na građane da se ne izlažu troškovima jer azil neće dobiti" kazao je on.

Poslanik DF Milan Knežević kazao je da ozbiljno razmišlja da predloži parlamentu rezoluciju prema kojoj bi granice između Crne Gore i Kosova bile kao iz 1913. godine, kada je Metohija bila dio Crne Gore.

On je pitao Lukšića šta će država da uradi nakon rezolucije kosovskog parlamenta, prema kojoj se traže granice na osnovu ustava iz 1974. Knežević je na sjednici Odbora za evropske integacije kazao da se radi o ataku na suverenitet Crne Gore.

"Svaka dva mjeseca se javi neka država ili kvazidržava koja tvrdi da smo ušli u njihovu teritoriju. Kakve su tek države sa kojima imamo loše odnose kada ovo traže vaši dokazani prijatelji" kazao je Knežević, dok je Slaven Radulović iz DF kazao da je rezolucija pokušaj da se pojačaju tenzije kako bi se time pokazalo da Crna Gora mora u NATO.

"To je dogovor Đukanovića i Tačija kako bi se pojačao pritisak zbog pozivnice u NATO".

Komentarišući navode predsjednika odbora Slavena Radunovića da je objavljivanjem istraživanja javnog mnjenja Vlada pojačala kampanju za NATO, Lukšić je kazao da se radi o redovnim istraživanjima koja su pokazala da preko 60 odsto građana očekuje prijem Crne Gore u NATO. Na primjedbu poslanika opozicije da je jedno od istraživanja radila agencija koja radi ankete za DPS, Lukšić je rekao da se radi o agenciji sa međunarodnom licencom. On je primjetio da je istraživanje radila i agencija koja radi ankete za DF.

"Vi tumačite istraživanja kako vam odgovovara. Kada je podrška manja onda su istraživanja u redu, a kada vam ne odgovaraju negirate ih", kazao je Lukšić.Lukšićeva opaska da je jedna od anketa pokazala da Demos ima 16 odsto podrške, Front 8 a URA 6, izazvala je revolt kod poslanika Fronta koji su ministra optužili da iznosi neistinite podatke. Radunović je to nazvao provokacijom, poručujući ministru da je dobar učenik svoga predsjednika stranke.

"Ja vas do sada nijesam doživljavao kao čovjeka sa tako uličarskim manirima", kazao je Radunović, na šta je Lukšić ražio da mu se izvini.

Bonus video: