Grabar-Kitarović: Ulazak Crne Gore u NATO važna za cijeli region

"Željela bih da vidim više truda u sprečavanju organizovanog kriminala, saradnje na pitanjima bezbjednosti, ali i snažniju borbu protiv korupcije. Takođe veću sloboda medija, demokratskog sistema, kontrolu obavještajnog sektora, te korišćenje obavještajnog sektora u skladu sa zakonom", rekla je Grabar-Kitarović
4 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.06.2015. 09:24h

Evropska unija (EU) i NATO moraju da pošalju snažne poruke regionu, a u ovom trenutku za cijeli region najvažnije je da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO do kraja godine, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je, u intervjuu za Euronews, rekla da prva poruka koju moraju da pošalju je da proširenje ostaje politika i da su vrata i dalje otvorena.

Prema riječima Grabar-Kitarović, potrebna je poruka da to nije pokretna ili nedostižna meta, već da će rad i trud u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, sprovođenje potrebnih reformi i napredak biti nagrađeni odgvarajućim koracima na putu prema članstvu u EU i NATO-u.

"Na primjer, vjerujem da je krucijalno za region da Crna Gora dobije pozivnicu da se pridruži NATO-u ove godine. To bi bila snažna poruka Crnoj Gori ali i cijelom regionu, da se proces nastavlja i da morate da uložite određene napore kako bi ostvarili napredak", navela je ona.

Grabar-Kitarović je rekla da njene komšije na Balkanu imaju još dosta posla.

"Željela bih da vidim više truda u sprečavanju organizovanog kriminala, saradnje na pitanjima bezbjednosti, ali i snažniju borbu protiv korupcije. Takođe veću sloboda medija, demokratskog sistema, kontrolu obavještajnog sektora, te korišćenje obavještajnog sektora u skladu sa zakonom", rekla je Grabar-Kitarović.

Bonus video: