Konjević bez odgovora na novi granični spor sa Kosovom

Dio kosovske javnosti tvrdi da je kod Kule nakon 1974. granica pomjerena pet kilometara ka teritoriji Peći
71 pregleda 21 komentar(a)
Carinski prelaz Kula, Foto: Aida Skorupan
Carinski prelaz Kula, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 30.06.2015. 05:57h

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nijesu željeli da komentarišu zahtjev kosovskog parlamenta da se demarkaciona linija između Crne Gore i Kosova utvrdi na osnovu granice određene Ustavom SFRJ iz 1974. godine.

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju koju je predložila alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, a kojom je predviđeno da se demarkaciona linija između dvije države odredi na osnovu granica nekadašnje autonomne pokrajine. Za takvu odluku glasala su 72 poslanika dok je protiv bilo devet parlamentaraca iz srpskih partija.

Podgorica i Priština pregovaraju o razgraničenju od 2009, a predsjednik crnogorske Komisije za određivanje graničnih prelaza Milan Paunović u oktobru prošle godine je rekao da je usaglašen i verifikovan sporazum Vlada Crne Gore i Kosova i Savjeta ministara Albanije o tački susreta granica triju država koja je obilježena tromeđnom graničnom oznakom. On je tada najavio potpisivanje ugovora sa Kosovom, navodeći da je usaglašeno 95 odsto granične linije između dvržave.

Iako je zvaničan stav Podgorice i Prištine da se prilikom razgraničenja poštuju granice koje su postojale unutar SFRJ, dio kosovske javnosti tvrdi da je od ukupno 79 kilometara granice sporno oko 900 metara kod Kule i planine Čakor.

Oni tvrde da je kod Kule, na putu Peć - Rožaje, granica premještena pet kilometara u teritoriju Kosova i da je time prisvojeno 12 hiljada hektara teritorije koja, kako tvrde, pripada katastarskoj opštini Peć.

Prema Ustavu iz 1974. godine, kako tvrde, granica je bila kod mjesta zvanog ‘Vari i Nuses' na 29 kilometara od Peći dok je sada 24 kilometara od Peći, kod mosta „Ćafa e Škals".

Mještani pograničnih sela tvrde da im nije omogućeno da koriste imanja koja se nalaze na crnogorskoj teritoriji, a nedavno su najavili radikalizaciju protesta u slučaju da to pitanje ne bude riješeno.

Predstavnici kosovske Vlade ranije su kazali da se Komisija, prilikom određivanja granice, koristila i katastarskim mapama iz 1974, 1988. i 2015. godine. Oni su tada naveli da se označavanje granice vršilo u skladu sa Ustavom iz 1974. i Ahtisarijevim paketom. Crna Gora zasada ima definisanu granicu sa Albanijom, osim pristupa međunarodnim vodama, a krajem avgusta na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču bi trebalo da bude potpisan ugovor o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Bonus video: