Vučurović: Izvještaj Stejt Dipartmenta argument za proteste

"Nesumnjivo je da će i ovaj dokument, koji stiže sa tako važne i dobro obaviještene adrese, biti jedan od argumenata za proteste koje će organizovati DF i on svakako dolazi u pravom trenutku", rekao je Vučurović agenciji MINA
17 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2015. 11:50h

Izvještaj Stejt Dipartmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori biće jedan od argumenata za proteste koje će organizovati Demokratski front (DF) i on dolazi u pravom trenutku, ocijenio je funkcioner DF Jovan Vučurović.

On je naveo da se u izvještaju nalaze vrlo bitni elementi koji teško optužuju aktuelnu crnogorsku vlast za kriminal, korupciju, nepotizam, krađu na izborima, zloupotrebu tajne policije, napade na medije, nepostojanje institucija koje mogu spriječiti sve te nezakonitosti.

Vučurović je kazao da DF godinama upozorava na sve o čemu piše u Izvještaju i da baš zbog te katastrofalne situacije u koju je doveo aktuelni režim, Front ide na proteste kako bi došlo do promjena i stvaranja preduslova za vladavinu prava.

"Nesumnjivo je da će i ovaj dokument, koji stiže sa tako važne i dobro obaviještene adrese, biti jedan od argumenata za proteste koje će organizovati DF i on svakako dolazi u pravom trenutku", rekao je Vučurović agenciji MINA.

On je kazao da ako se pažljivo pročita Izvještaj, vidi se kako su dobro locirani glavni problemi i kočničari demokratskog razvoja i vladavine prava u Crnoj Gori.

"I ovaj izvještaj bukvalno crta tu hobotnicu koja je zarobila Crnu Goru, tu čvrstu vezu vlasti, organizovanog kriminala, zarobljenih institucija, tajne policije, sudstva", smatra Vučurović.

On je ocijenio značajnim što je Stejt Department evidentirao tešku situaciju u Crnoj Gori, navodeći da je DF primio k znanju sve što je sadržano u izvještaju.

Prema njegovim riječima, u DF-u su sve to znali i ranije, a sve to su razlozi zbog kojih su se odlučili da se na protestima izborimo za slobodnu Crnu Goru.

"Ako se zna da je crnogorska marionetska vlast svoju politiku podešavala prema strateškim ciljevima SAD, a ne prema interesima građana, i bezrezervno i poslušnički služila tim ciljevima, onda je jasno da je situacija u Crnoj Gori još gora nego što se opisuje u izvještaju Stejt departmenta, u kojem se ionako ta situacija opisuje kao katastrofalna", smatra Vučurović.

On je istakao da slobodnu Crnu Goru neće donijeti niko sa strane, ni izvještaji, ni rezolucije, ni platforme, i to, kako smatra, naročito treba da znaju neki koji bezidejno lutaju političkim prostorom i misle da treba da prespavaju neke važne procese, a onda će ih neko instalirati u vladu i podijeliti im ministarska mjesta.

"Ovaj dokument ima posebnu težinu, jer u medijima koje kontroliše vlast česti su gosti plaćeni lobisti ovoga režima koji za novac, do nepristojnosti, hvale aktuelnu crnogorsku vlast o kojoj potpuno drugačije govori ovaj izvještaj", zaključio je Vučurović.

Bonus video: