Demos: U Kolašinu kao da nije formirana vlast

Šćepanović tvrdi da "Kolašin u ovom trenutku nema ni vlast ni opoziciju"
7 komentar(a)
Vladimir Šćepanović, Demos, Foto: Privatna arhiva
Vladimir Šćepanović, Demos, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.06.2015. 11:03h

Političko-ekonomsko zatišje u Kolašinu i dalje traje. Iako je prošlo više od godinu od lokalnih izbora, u tom gradu sve izgleda kao da vlast još nije formirana.To su ocijenili iz kolašinskog Demosa.

„Pročulo se već po državi da radnici u Kolašinu štrajkuju. Doduše, nije najjasnije protiv koga i pod čijim vođstvom , ipak surova je istina da se bore za zarađenih a neisplaćenih 16 plata, za spas porodičnog mira, za golu egzistenciju. I dok čelnici vlasti i opozicije više od godinu dana utvrđuju ko je kriv za milionske dugove u opštinskom budžetu. Najsurovija istina vezana za ovu temu jeste činjenica da preko leđa nesrećnih radnika mnogi lome koplja, ukrštaju političke sujete, i pokušavaju da uberu koji politički poen koji izgleda sami ne znaju da naprave“, tvrde u Demos-u.

Vladimir Šćepanović, član inicijativnog odbora Demos-a u Kolašinu ističe daje „očigledna nemoć građana“, koji kako je kazao, „odustaju od politike, borbe za bolje sjutra...odustaju od sebe.“

"Posebno me boli politička ravnodušnost i nemoć građana koje svakako nisu rezultat dobrog života nego su rezultat višegodišnjih obmana od strane svih partijskih struktura u gradu koje su građani "preživjeli". Poslednjih godina svjedoci smo nekakvog trenda ”svi u svoje kolo” među lokalnim političarima a u tom kolu niko ni sa kim ne želi da sarađuje osim u ličnom interesu pojedinih lokalnih političara. To najbolje govori o nivou političke svijesti lokalnih političara o opštem dobru", kazao je Šćepanović.

On tvrdi da "Kolašin u ovom trenutku nema ni vlast ni opoziciju". Kako ocjenjuje Šćepanović, čelnici vlasti i opozicije se iz godine u godinu rotiraju, ali ne programski, idejno, politički, nego isključivo personalno.

"Odavno je čak i djeci jasno da smo došli dotle da nam dostojanstvo i egzistencija zavise od "Zlaje i Mićka" kojima smo dali mandate da vladaju u ime i za račun građana, a iz godine u godinu svjedoci smo okretanja fotelje između jednih te istih koji iznova dokazuju da su nas prevarili. U takvoj situaciji građani prekasno otkrivaju da su prevareni, a iz opštinskih kabineta i kancelarija se jasno čuje: "ako ti ne valja, seli se", tvrdi Šćepanović.

Neda Bogavac, odbornica koja u lokalnom parlamentu djeluje u ime Demosa shvata „težinu političke situacije kao rezultat godinama gomilanih loših navika u vođenju opštine i navodi da bi određeni oblik lustracije javnih funkcionera koji su učestvovali u lokalnoj vlasti u poslednje dvije decenije bilo najpoštenije rešenje i prema prošlosti i prema budućnosti Kolašina.

"Uz svo poštovanje prema trudu gradskih politika, nemoguće je zaboraviti sve što je do sada (ne)urađeno. Neprincipijelno bi bilo abolirati one učesnike u javnom životu grada koji su donosili i sprovodili ključne odluke koje su godinama Kolašin vodile u politički, ekonomski i socijalni sunovrat a jednako je nemoguće obmanuti građane da će isti ti ljudi u budućnosti napraviti dobar rezultat ma kakav koalicioni aranžman predložili ili formirali", kazala je ona.

Bogavac smatra da bi u Kolašinu lustracija javnih funkcionera u određenom obliku i obimu bila najčestitije rešenje prema građanima. DEMOS će, najavljuje ona, uskoro ponuditi adekvatan predlog formalnog okvira ovog instituta na državnom i lokalnom nivou.

„Bilo bi ispravno da ključne riječi u tom predlogu budu kršenje ljudskih prava i bespravno bogaćenje za vrijeme obavljanja funkcija javnih funkcionera u naznačenom periodu. Takva forma bi, između ostalog, za sankciju trebalo da sublimira povlačenje lustriranog funkcionera sa funkcije na određeno ili neodređeno vrijeme", kazala je odbornica Bogavac.

Kako smatra Bogavac, za početak, treba da budu ispravljene nepravde prema građanima. Ona podsjeća da lustraciju u Demos-u shvataju „ kao moralno pitanje, pa vjeruju da forme o lustraciji javnih funkcionera u našem društvu ne bi odgovarale nikome do građanima.“

„S obzirom da je Demos u dokazanom savezu sa građanima, mišljenja smo da za početak moramo ispraviti nepravde koje su građanima činili oni za koje su, jednako kao i oni protiv kojih su građani glasali, a koji su ih kasnije obmanuli i ujedno ponizili tokom obavljanja javnih funkcija. Krajnje je vrijeme da sistem vrijednosti i model ponašanja i rada političara formiraju građani a ne sami političari prema sopstvenom nahođenju i interesima“, zaključuje Bogavac.

Bonus video: