Pejović: Saradnja Vlade i civilnog društva značajna za uspjeh

Uključenost predstavnika civilnog društva predstavlja posebnu vrijednost pregovaračkog procesa Crne Gore, a za malu administraciju kakva je crnogorska, od izuzetne je važnosti uključivanje svih raspoloživih kapaciteta, znanja i iskustva u planiranje i sprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi", ocijenio je Pejović
2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2015. 11:18h

Uključenost predstavnika civilnog društva predstavlja posebnu vrijednost pregovaračkog procesa Crne Gore, poručio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrije Pejović navodeći da je za crnogorsku administraciju važno uključivanje svih kapaciteta u sprovođenje reformi.

On je, na šestom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i EU, kazao da Vlada preduzima aktivnosti da zabrani diskriminaciju u svim oblastima društvenog života i rješavanja pitanja pristupačnosti objektima, javnim i privatnim dobrima i uslugama i informacijama i komunikacijama.

"Uključenost predstavnika civilnog društva predstavlja posebnu vrijednost pregovaračkog procesa Crne Gore, a za malu administraciju kakva je crnogorska, od izuzetne je važnosti uključivanje svih raspoloživih kapaciteta, znanja i iskustva u planiranje i sprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi", ocijenio je Pejović.

Generalna direktorica za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Snežana Radović podsjetila je da Crna Gora u pregovaračkoj strukturi ima trećinu članova iz civilnog sektora i ukazala na dobru saradnju i doprinos koji oni pružaju radu radnih grupa.

Ona je ukazala i na intenzivnu saradnju u pripremi i sprovođenju Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018 godine.

Predstavnici nevladinih organizacija kroz izradu i sprovođenje godišnjih akcionih planova, zajedno sa predstavnicima Vlade, Skupštine i Zajednice opština rade, kako je objasnila Radović, na planiranju i sprovođenju aktivnosti koje imaju za cilj da se EU i pregovarački proces približe građanima, objasne prednosti pristupanja i obaveze koje proces i buduće članstvo donose.

"Članovi Odbora naglasili su važnost formiranja tog tijela koje omogućava predstavnicima civilnog društva u Crnoj Gori da u kontinuitetu sarađuju i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz EU i na taj način doprinose pregovaračkom procesu", navodi se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: