Cijena vode podriva vlast u Budvi

Na prvoj sjednici opozicija bila prisutna i odbornici SDP-a, a na drugoj samo odbornici DPS-a i Prave Budve
73 pregleda 10 komentar(a)
Sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.06.2015. 15:06h

Vladajuća koalicija DPS-a sa SDP-om i Liberalnom partijom, u Budvi više i ne postoji, osim na papiru.

Da je došlo do potpune podiljenosti među vladajućim partnerima, bilo je očigledno na jučerašnjim dvjema sjednicama lokalnog parlamenta, koje su obje odložne zbog nedostatka kvoruma.

I dok su se na 17. sjednici, gdje je trebalo da se glasa za poništenje aktuelnog cjenovnika za vodu i kanalizaciju, koju je incirala Liberalna partija, pojavila opozicija, ali ne u punom sastavu, i dva odbornika SDP-a, dok su je 14 odbornika DPS i dva odbornika Prave Budve bojkotovali. Sličan scenario ponovio se dva sata kasnije, kada je za podne bila zakazana 18. sjednica, na kojoj je trebalo da se donese novi cjenovnik za vodu na predlog Upravnog odbora Vodovoda.

U skupštinskoj sali bili su odbornici DPS-a i iz Prave Budve, dok su u holu ispred bili opozicionari i odbornici SDP-a, a odbornik LP-a nije se pojavio. Tako da ni ovoga puta nije bilo kvoruma, jer je bio odsutan i odbornik DPS-a.

Odnosi unutar vladajuće koalicije već punu godinu su uzdrmani, od kada je Liberalna partija započela bojkot skupštinskih zasjedanja, zbog neispunjavanja predizbornih obećanja, ali je razmimoilaženje na relaciji DPS i SDP juče bilo jasno iskazano.

Dok je 17. sjednica odložena za tri dana, 18. sjednica zakazana je za danas u deset časova. Na dnevnom redu 18. sjednice, nalazi se bitna odluka o reprogramu kredita od četiri miliona eura koji je Opština uzela prije šest godina, odluka o kreditnom zaduženju od 250 hiljada eura za realizciju ovogodišnjg programa Grad teatra, kao i odluka o izmjenama Finansijskog plana Vodovoda u okviru koga i izglasavanje novog cjenovnika za vodu, odnosno utvrđivanja fiksne cijene od 1,66 eura po kubiku za građane tokom cijele godine.

Ogorčenje što se 17. sjednica nije održala nijesu krili predstavnici opozicije.

"Ovo nije politička već građanska inicijativa koju su podržali i turistički radnici, jer tražimo da se cijena vode smanji i ukine važeća odluka, pošto građani Budve trenutno plaćaju najskuplju vodu u Evropi", kazao je pokretač incijative odbornik LP Ante Petković, i dodao da se kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavnje otpadnih voda može vratiti samo od naplate distributivne takse po vodomjeru od osam eura. On je kazao da se Opština prezadužila na 120 miliona eura za gradnju postrojenja i da se treba izvršiti revizija kako su utrošene pare.

Krsto Rađenović iz SNP kazao je da ukoliko im se ne izađe u susret, da će pozvati građane i privredu da ne plaćaju vodu, dok je odbornik Demokrata Mijomir Pejović ocijenio da ga čudi što na sjednicu nijesu došli oni koji su potpisali inicijativu. Za Đorđa Vujovića iz DF građani su zaduženi da u narednih 30 godina vraćaju milionski kredit. Radovan Radulović iz SDP je kazao da je ta partija podržala incijativu LP, jer visoke cijene vode su izazvale ogročenje građana.

Bonus video: