Danas intervjui sa kandidatima za USKOK-a, Hrvati se sad bave Katnićem

Na portalu dubrovniknet.hr u tekstu pod naslovom “Skandalozno: Postaje li nasilnik iz okupiranog Cavtata crnogorski tužitelj za ratne zločine?” navodi se da je Katnić kao rezervni poručnik JNA bio pripadnik KOS-a i da je za vrijeme rata bio u Cavtatu
85 pregleda 9 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milivoje Katnić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.06.2015. 06:30h

Sjednica Tužilačkog savjeta, na kojoj će biti obavljeni intervjui sa kandidatima koji su se prijavili na oglas za glavnog specijalnog tužioca, biće održana danas, saopšteno je iz Tužilaštva. Sjednicu Tužilačkog savjeta, kao predsjedavajući, sazvao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Na oglas za glavnog specijalnog tužioca prijavili su se Mitar Mugoša, Đurđina Nina Ivanović i Milivoje Katnić.

Uoči intervjua sa kandidatima hrvatski mediji počeli su da se bave učešćem Katnića u ratnim sukobima početkom devedestih. Na portalu dubrovniknet.hr u tekstu pod naslovom “Skandalozno: Postaje li nasilnik iz okupiranog Cavtata crnogorski tužitelj za ratne zločine?” navodi se da je Katnić kao rezervni poručnik JNA bio pripadnik KOS-a i da je za vrijeme rata bio u Cavtatu. U tekstu se navodi da je prema izvještajima MUP-a Hrvatske i izjavama svjedoka jedan od mještana iz Katnićeve kancelarije “izašao krvave glave”, te da se u Cavtatu i okolini ništa nije moglo desiti bez njegovog znanja. “Kao diplomirani pravnik bio je jedna od važnijih figura 'slobodnog' Cavtata čiji su stanovnici s izbjeglicama iz ostalih dijelova Konavala pod okriljem te okupacijske vlasti proveli razdoblje od 16. listopada 1991. do 20. listopada 1992. godine. Iako kao diplomirani pravnik u 'komandi mjesta' službeno obavlja dio poslova vezanih uz navodno civilnu upravu u okupiranom Cavtatu (?!) tamošnja ga javnost prije svega pamti kao 'oficira bezbjednosno-obavještajnog miljea JNA”, navodi se u tekstu koji je potpisao Luko Brailo. U Cavtatu je, prema tekstu, Katnić bio od zime 1991. do oktobra 92, i da je za to vrijeme napredovao do čina majora, što dovoljno govori.

U tekstu se podsjeća i da su izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević i direktorka HRA Tea Gorjanc-Prelević VDT-a Ivicu Stankovića podsjetile na ratne, poratne i aktuelne okolnosti u vezi s mogućim Katnićevim izborom na novu dužnost.

Bonus video: