Udvostručena administracija: Stara vlast 206, nova zapošljava 460 ljudi

pština Rožaje i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač SO raspisali su u posljednjih dvadesetak dana još 35 konkursa za prijem novih radnika. Uključujući i ranije oglase, na teret lokalnog budžeta, u posljednjih devet mjeseci, na osnovu podataka sa sajta Zavoda za zapošljavanje i iz Poreske uprave, uhljebljeno je najmanje 150 osoba
17 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 20.06.2015. 19:39h

U organima jedne od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori za nepunih godinu dana zaposleno je oko 300 novih radnika, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije opštine. Za vrijeme prethodne vlasti bilo je u lokalnoj administraciji zaposleno nešto više od 200 ljudi, a sada ih ima 460. U tom periodu, uprkos brojnim obećanjima, nije otvoren nijedan proizvodni pogon.

Opština Rožaje i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač SO raspisali su u posljednjih dvadesetak dana još 35 konkursa za prijem novih radnika. Uključujući i ranije oglase, na teret lokalnog budžeta, u posljednjih devet mjeseci, na osnovu podataka sa sajta Zavoda za zapošljavanje i iz Poreske uprave, uhljebljeno je najmanje 150 osoba.

Upućeni izvori „Vijesti“ tvrde da na crno radi još najmanje 100 radnika, za koje će konkursi biti blagovremeno raspisani.

Većina novozaposlenih je iz redova Bošnjačke stranke, dok su neznatan broj primljenih članovi koalicione SDP-a.

„Skupa sa volonterima i pripravnicima, za ukupno oko 300 uglavnom mladih ljudi omogućili smo da konačno rade i da od toga žive “, rekao je funkcioner BS - a.

Projektovano je da se u lokalnu kasu ove godine slije oko 4, 8 miliona eura, od čega bi na kapitalne investicije trebalo da se potroši milion. Za plate i doprinose zaposlenih namijenjeno je oko 1, 2 miliona eura, kao i ranijih godina.

Iz rožajske uprave do juče nijesu odgovorili da li će u budžetu biti dovoljno para za sve zaposlene u lokalnoj administarciji. Iz Opštine nijesu željeli da iznesu zvanične podatke o broju novoprimljenih i planovima za buduća zapošljavanja.

Za potrebe novouposlenog kadra lokalna uprava je iznajmila desetak kancelarija, uglavnom u zgradi „Agrobisernice“. Kancelarije se ovih dana opremaju i u zgradi nekadašnjeg Vojnog odsjeka. Ne zna se koliko će koštati zakup ih prostorija.

„U toku je procedura organizacije službi i upošljavanja radnika po novoj sistematizaciji i organizaciji, bićete blagovremeno obaviješteni o broju oglasa i o prijemu radnika. Odgovore na postavljena pitanja dobićete do kraja aprila, kad očekujemo da ćemo finiširati ugovore sa zaposlenim i iznajmljivanje dodatnih prostorija za rad naših službi. Molimo Vas za strpljenje, kako biste imali tačne podatke kojim možete informisati javnost“, stoji u odgovoru od drugog aprila koji je „Vijestima“ poslala portparolka Opštine Mirela Avdić.

Turci odustali od fabrike čokolade

Izostala su i ulaganja, obećana u predizbornoj kampanji, koja je trebalo da otvore nova radna mjesta.

Izvor „Vijesti“ iz Bošnjačke stranke tvrdi da je urađeno na stotine projekata, ali da je za sada jedino dobijeno tri hiljade eura za idejno rješenje „Istorijsko-kulturni centar Ganića kula“, čija realizacija je diskutabilna zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa.

„Imali smo u planu skoro otvaranje fabrike čokolade za šta smo obezbijedili investitora iz Turske, koji je prije nekoliko dana odustao od ulaganja. Pod znakom pitanja je i privatizacija nekoliko pogona „Gornjeg Ibra“ za koje tender traje do 19. juna, jer je izostalo interesovanje investitora na koje smo računali“, rekao je taj funkcioner Bošnjačke stranke.

Bonus video: