ANB još sa pola kapaciteta: Peruničić ne zna kad stiže zamjena

Na pitanje da li su u Agenciju primljeni novi službenici i koliko njih, navodi se da će se “dinamika i obim prijema novih službenika realizovati shodno budućim kadrovskim potrebama i budžetskim mogućnostima Agencije”
96 pregleda 4 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2015. 05:45h

Iz ANB je, nakon stupanja na snagu Izmjena zakona, u penziju otišlo 68 službenika i do sada se niko od njih nije vratio u službu.

Mjesecima se u bezbjednosnim krugovima spekuliše da će se jedan broj operativaca vratiti u ANB “po ugovoru o djelu”, posebno oni koji su lojalni partiji na vlasti.

“Implementacijom odredbi Zakona o ANB, kojima su propisani uslovi za prestanak radnog odnosa i ostvarivanje prava na starosnu penziju, radni odnos u Agenciji je prestao za 68 službenika. Nijedno lice nije vraćeno na rad u Agenciju, po bilo kom osnovu. S obzirom da im je radni odnos prestao, svako dalje ostvarivanje prava iz radnog odnosa je stvar ličnog opredjeljenja i nije u nadležnosti Agencije,” saopšteno je “Vijestima” iz kabineta v.d. direktora ANB Dejana Peruničića.

Na pitanje da li su u Agenciju primljeni novi službenici i koliko njih, navodi se da će se “dinamika i obim prijema novih službenika realizovati shodno budućim kadrovskim potrebama i budžetskim mogućnostima Agencije”.

A one ove godine nijesu prevelike, jer je od 6,25 miliona, koliko je budžet, samo za penzije otišlo oko pola miliona eura. Ostatak do 1,1 milion obezbjedilo je Ministarstvo finansija.

Vicepremijer Duško Marković je nedavno potvrdio da agencija tehnički i kadrovski loše stoji, nakon što je objavljeno da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost zaključilo da ona zbog toga gubi korak sa organizovanim kriminalom.

“U sklopu ukupnih reformskih procesa, na planu jačanja materijalnih i kadrovskih kapaciteta, aktivnosti Agencije se realizuju planiranom dinamikom,” tvrde iz kabineta direktora ANB. On nema saznanja kada će dobiti nasljednika, navodeći da je “postupak predlaganja i imenovanja u nadležnosti Vlade”. S obzirom da Skupštini, koja prethodno treba da se izjasni o tome predlog još nije dostavljen, poslanici vjeruju da će se čekati septembar, kada je krajnji zakonski rok.

Poslanik Demosa Zoran Miljanić rekao je za “Vijesti” da je ANB već duže vrijeme u vakuumu.

“Kao jedna od najvažnijih službi ne bi smjela da bude u v.d. stanju tako dugo. Očigledno u vladajućoj strukturi postoji problem oko imenovanja direktora, da li zato što nemaju rješenje ili niko neće da se prihvati toga. Očigledno je da su tamo veliki problemi, jer ni penzionisanje, izgleda, nije proteklo kako treba,” rekao je Miljanić.

Motre na pripadnike radikalnih ideologija

Na pitanje koje mjere se preduzimaju radi zaštite od terorizma, iz kabineta direktora ANB su naveli da “prikupljaju podatke od značaja za sagledavanje ovog bezbjednosnog izazova”.

“U fokusu pažnje su aktivnosti crnogorskih državljana koji zagovaraju radikalne ideologije, odnosno izražavaju podršku i spremnost za odlazak i učešće u vjerski motivisanim drugim sukobima, ili su, pak, registrovani kao učesnici ili povratnici iz kriznih žarišta. Značajni kapaciteti Agencije angažovani su u pravcu efikasnog suprotstavljanja ovom bezbjednosnom fenomenu, čiji globalni karakter determiniše i saradnju sa drugim obavještajnim i bezbjednosnim strukturama u zemlji i inostranstvu”, navodi se.

Miljanić međutim tvrdi da javnost a ni poslanici ne znaju koliko je takvih, kao i da on nikada nije dobio odgovor šta je sa Mirzom Haklajem, koji je nedavno uputio prijeteću poruku za izvršenje terorističkih napada na Balkanu.

“Da li su policija i tužilaštvo protiv nekoga podnijeli krivične prijave, da li im ANB dostavlja podatke? Zabrinut sam čitavom situacijom i manjkom informacija i pozivam tužilaštvo da saopšti da li je procesuiralo nekoga na osnovu Krivičnog zakonika, koji smo usvojili”, zapitao je poslanik.

Bonus video: