Medojević: Izbori ne dolaze u obzir, mi u septembru izlazimo na ulice

On je kazao da će DF u narednih nekoliko sedmica donijeti konačne odluke koje će vrlo precizno definisati političke zahtjeve za proteste koji će biti organizovani na jesen u Podgorici i koji će, kako je naveo, trajati do ostvarivanja njihovih zahtjeva
20 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2015. 13:40h

Organizovanje fer i demokratskih izbora u Crnoj Gori može obezbijediti samo prelazna vlada, a protesti su jedini put do nje, poručio je funkcioner Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je ranije da opozicija ne smije izaći na izbore koji se ne bi održali po novim pravilima koja predviđaju izmijenjeni izborni zakoni.

Medojević je agenciji MINA kazao da je legitimno da svaka partija ima svoj plan.

„Ali DF ima vrlo jasan plan koji je krovni, i obuhvata sve ove manje i partikularne inicijative koje čujemo ovih dana“, rekao je on.

DF, kako je naveo, više od godinu vodi političku akciju da se naprave svi uslovi da bi se došlo do prvih fer i poštenih izbora, u situaciji kad vladajuća koalicija ne želi da implementira usvojene zakone.

„Mi smo već imali ideju prelazne vlade koja, po našem mišljenju, jedina može da obezbijedi da se izbori održe u fer i demokratskim uslovima. Demokratska partija socijalista (DPS) odbila je tu inicijativu, a i Socijaldemokratska partija je, takođe, stavila do znanja da nije zainteresovana“, podsjetio je Medojević.

Prema njegovim riječima, u DF-u imaju vrlo negativno iskustvo sa vladajućom većinom kada su u pitanju fer izbori.

„Oni se neće odreći monopola i mehanizama koje imaju, jer znaju da, kada bi se odrekli toga, ne bi više bili vlast. I nije prirodno očekivati da oni bez pritiska to urade. Jedini demokratski i legitiman pritisak su protesti i demonstracije, i DF već privodi pri kraju svoju kampanju u tom cilju“, naveo je Medojević.

On je kazao da će DF u narednih nekoliko sedmica donijeti konačne odluke koje će vrlo precizno definisati političke zahtjeve za proteste koji će biti organizovani na jesen u Podgorici i koji će, kako je naveo, trajati do ostvarivanja njihovih zahtjeva.

„A zahtjevi su pad Vlade Mila Đukanovića i organizovanje prelazne, koja bi u za godinu napravila izborne reforme, očistila biračke spiskove, implementirala elektronsku identifikaciju birača, obezbijedila uslove za funkcionisanje Državne izborne komisije, regulisala pitanje državljanstva i prebivališta, stavila pod kontrolu službe bezbjednosti, uvela kontrolu javnih preduzeća“, naveo je Medojević.

On je ponovio da su protesti jedini put do prelazne vlade.

„Izbori ne dolaze u obzir, mi u septembru izlazimo na ulice. To je nastavak naše politike koju smo definisali u decembru prošle godine“, kazao je Medojević.

Na pitanje da li izbore kao opciju isključuju čak i u slučaju da se obezbijedi primjena novog izbornog zakonodavstva, on je kazao da ne vjeruje da se to uopšte može desiti, jer rokovi prolaze.

„Očigledna je opstrukcija Vlade u implementaciji elektronskog sistema identifikacije, tako da mi nemamo nikakvog povjerenja u Vladu i u DPS. Skupština ne može da kotroliše praksu, jer najveći dio problema u izbornom zakonodavstvu pravi Vlada, izvršni organi, fondovi, ANB, mafija – mi to ne možemo nikako drugačije iskontrolisati, nego da sami učestvujemo u toj prelaznoj vladi“, naveo je Medojević.

On je rekao da nije primijetio ni da međunarodna zajednica ima bilo kakvu zamjerku na tu ideju.

„Jer, mi ne tražimo vlast s ulice, tražimo vladu koja će organizovati prve fer i poštene izbore. Ko god se slaže sa našom politikom, dobrodošao je u organizaciju protesta. Svi su pozvani da se uključe, ali prije toga moraju da donesu odluku da su protesti jedini način“, poručio je Medojević.

Bonus video: