Vujović: Model izbora kandidata kreiran da bi omogućio kontrolu DPS-a

“Epilog tog procesa biće sastav Savjeta sa tri člana bliska DPS-u, i jednim članom bliskim opoziciji”, ocijenio je Vujović
66 pregleda 3 komentar(a)
zlatko vujovic, Foto: Boris Pejović
zlatko vujovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2015. 12:35h

Odluka Komisije za predlaganje članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije potvrdila je da je postojeći model izbora kandidata kreiran da bi omogućio kontrolu Demokratske partije socijalista (DPS), uz nastavak prakse partijske trgovine, ocijenio predsjednik upravnog odbora CeMI- ja Zlatko Vujović.

Vujović, koji je bio kandidat za člana Savjeta Agencije, kazao je da se ovoga puta trgovina vodila za četiri od ukupno pet članova Savjeta, jer je to potreban brojza izbor direktora Agencije.

“Odluka Komisije za predlaganje kandidata za članove Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije predstavlja potvrdu da postojeći model izbora kandidata je kreiran da bi omogućio kontrolu od DPS-a, uz nastavak prakse partijske trgovine kojoj svjedočimo prilikom izbora članova tijela koji bi trebali da garantuju integritet i nezavisnost institucija”, ukazao je Vujović.

Komisija za odabir kandidata za članove savjeta agencija za sprečavanje izabrala je Vanju Ćalović, Ristana Stijepovića, Radula Žurića, Goranku Vučinić i Bojana Obrenovića. Šefko Crnovršanin i Vujović nijesu imali dovoljan broj glasova.

Lista sa kandidatima je poslata Odboru za antikorupciju na verifikaciju, koju, ako je potvdi šalje u parlament na glasanje.

Vujović je rekao da je predložen jedan predstavnik iz civilnog sektora, jer bi eventualni izbor dva člana Savjeta iz nevladinih organizacija (NVO) dao civilnom sektoru “ključeve” ili pravo “veta” na izbor direktora Agencije.

“Direktor Agencije ključan je u njenom radu, jer raspolagaže ogromnim ovlašćenjima. Stoga ne čudi ovakva odluka Komisije u čijem sastavu su najmanje tri, od ukupno pet, članova uticajni partijski predstavnici vlasti i opozicije”, poručio je Vujović.

Kako je precizirao, upravo su oni i bili garant, da i u tom prvom koraku bude sproveden izbor dominantno po partijskoj liniji.

“Epilog tog procesa biće sastav Savjeta sa tri člana bliska DPS-u, i jednim članom bliskim opoziciji”, ocijenio je Vujović.

Kako je dodao, takav zahtjev omogućiće da DPS dobije direktora, a dio opozicije pomoćničko i još neko radno mjesto.

“Nakon izbora direktora Savjet će nastaviti da odlučuje u daljem mandatu sa propisanom većinom od tri člana, u ovom slučaju tri člana bliska DPS-u”, naveo je Vujović.

Kako je pojasnio, preostali član Savjeta iz opozicije potrošio bi ulogu i značaj glasanjem za direktora Agencije, a razlika od drugih institucija jeste što će Agencija imati jednog predstavnika NVO sektora.

“Iako nas raduje predlog, koji i podržavamo - da izvršna direktorica MANS-a bude dio budućeg Savjeta, žalimo što će sam Savjet biti pod efektivnom partijskom kontrolom”, poručio je Vujović.

Kako je kazao, i ovaj pokušaj da se makar jedna institucija, makar djelimično, izvuče iz partijskog zagrljaja neće uspjeti ukoliko Skupština izglasa taj prijedlog.

“Na kraju, nakon svih napora civilnog sektora i eksperata Evropske unije dobićemo nefunkcionalnu instituciju, sa velikim ovlašćenjima u partijskim rukama”, ukazao je Vujović.

Kako je naveo, u CeMI-ju su na to upozoravali i oštro kritikovali rješenja koja se tiču izbora članova Savjeta i direktora.

“Ukoliko partije preuzmu kontrolu nad tom institucijom, a posebno vladajuće, onda možemo slobodno konstatovati da od institucionalnog obračuna sa korupcijom u Crnoj Gori nema ništa”, ocijenio je Vujović.

Kako je kazao, njegova uloga i jeste, kao predstavnika NVO sektora, da testira da li institucije funkcionišu, odnosno rade ono na što ih zakon obavezuje.

“Ovoga puta rezultat je bio očekivan – sve i dalje ostaje pod strogom kontrolom partija, naravno dominatno onih koje su vladajuće, uz poneku mrvicu nekim trgovima iz opozicije”, zaključio je Vujović.

Bonus video: