Abazović: Ne smijemo ući u još jednu nepoštenu izbornu trku

"Ako je cilj DPS-a i Socijaldemokratske partije da Crnu Goru guraju u političku krizu, u kojoj ne bi bili stvoreni fer uslovi, a oni bi htjeli pošto-poto da organizuju izbore, onda je to vrlo negativna poruka i našim evropskim partnerima", naveo je Abazović
83 pregleda 4 komentar(a)
Građanski pokret, URA, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret, URA, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2015. 12:31h

Opozicija ne može dozvoliti da uđe u još jednu nepoštenu izbornu trku, i mora naći način da koaliciju na vlasti prinudi da obezbijedi poštovanje novog izbornog zakonodavstva, smatra potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je ranije da opozicija ne smije izaći na izbore koji se ne bi održali po novim pravilima koja predviđaju izmijenjeni izborni zakoni.

Abazović je ocijenio da je Milić u pravu, i da opozicija ne može dozvoliti sebi da uđe u još jednu nefer trku u kojoj će, kako je naveo, Demokratska partija socijalista (DPS), sa svim poznatim sistematskim prevarama kroz birački spisak i ostale manjkavosti izbornog zakonodavstva, da ostvaruje dobit.

"Treba samo vidjeti koji su to modeli opozicionog djelovanja da prinudimo koaliciju na vlasti da se ono što smo izglasali ispoštuje, i da se nedostaci koji su evidentirani i kroz birački spisak i elektronsku identifikaciju birača poboljšaju", kazao je Abazović agenciji Mina.

On je rekao da nije siguran da bi bilo koja opoziciona struktura u ovom trenutku prihvatila da učestvuje na izborima po starom sistemu.

"Ako je cilj DPS-a i Socijaldemokratske partije da Crnu Goru guraju u političku krizu, u kojoj ne bi bili stvoreni fer uslovi, a oni bi htjeli pošto-poto da organizuju izbore, onda je to vrlo negativna poruka i našim evropskim partnerima", naveo je Abazović.

On je kazao da se nada da će, ipak, postojati dovoljno političke volje da se na drugačiji način pristupi tom problemu.

"I da odemo na izbore sa pravilima koja su jednaka za sve, i koja će omogućiti minimum fer uslova kako bi zaista legitimni predstavnici predstavljali građane u narednom sazivu parlamenta", dodao je Abazović.

Na pitanje očekuje li svojevrsni pritisak i od evropskih partnera, on je rekao da predstavnici pokreta URA već imaju kontakte sa njima i da potenciraju tu temu.

"Imali smo više sastanaka sa predstavnicima Delegacije EK u Podgorici i potencirali smo to. Mislim da su i oni svjesni situacije i da žele da pomognu. Vjerujem da to rade i drugi subjekti i da, ako predstavnici EK to čuju sa više adresa, neće ostati nijemi na ove kritike", kazao je Abazović.

On smatra da je i EK u interesu da Crna Gora ima izborno zakonodavstvo koje je stabilno i održivo, i koje može da rezultira fer izborima.

Komentarišući Milićev stav da bi preduslov za održavanje izbora trebalo da bude i usvajanje novih zakona o registrima prebivališta i boravišta i o crnogorskom državljanstvu, Abazović je kazao da je to osjetljivo pitanje za malu državu, ali da ima načina da se i u tom smislu pomogne ljudima.

Prema njegovim riječima, mnogi ljudi ne mogu da ostvare biračko pravo, a veliki broj drugih koji, vjerovatno, ne bi trebalo da ga imaju, to pravo ostvaruju.

"Tako da i taj apel Milića smatram dobronamjernim, samo treba, zbog škakljivosti tih pitanja za malu državu kao što je Crna Gora, takvu odluku donijeti u što širem konsenzusu, kako bi umanjili mogućnost nekih zlonamjernih interpretacija ili eventualno zlonamjernih poteza i koristi koje bi neko iz toga izvlačio", zaključio je Abazović.

Bonus video: