Lukšić pozvao papu da dođe u Crnu Goru

Lukšić je boravio u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici i osim sa papom Franjom sastao se i sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama
70 pregleda 102 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2015. 15:08h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić pozvao je danas papu Franja da posjeti Crnu Goru.

Lukšić je danas boravio u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici i osim sa papom Franjom sastao se i sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama.

"Tokom susreta sa papom Franjom, potpredsjednik Lukšić je ukazao na značaj i posebno vrednovanje zalaganja pape za mir, pravdu i jednakost među ljudima, aktivnosti usmjerene ka pomoći nerazvijenim zemljama, borbi protiv siromaštva kao i snaženju ekumenskog dijaloga i politike održivog razvoja. Prenijevši pozdrave predsjednika Vujanovića, potpredsjednik Lukšić je ponovio poziv papi Franju da posjeti našu zemlju", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

U saopštenju se dodaje da je na sastancima sa Parolinom i Galagerom izraženo obostrano zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Svete Stolice, koje, kako je konstatovano, nemaju otvorenih pitanja, kao i suštinskim, konstruktivnim i intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou.

"Tom prilikom, dvije strane su konstatovale da implementacija Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja solidnu osnovu za dalje produbljivanje i unaprjeđenje tradicionalno dobrih i prijateljskih veza dvije države, čemu nemjerljiv doprinos daju zasjedanja Mješovite komisije. U kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje, najviši predstavnici Svete Stolice izuzetno su pozitivno vrjednovali dosadašnje rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu i istakli punu podršku Rimske kurije što skorijoj realizaciji naših strateških spoljno-političkih prioriteta. Razmijenjena su i mišljenja dvije strane o modalitetima daljeg unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa", piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: