Crna Gora doprinosi stvaranju mehanizama za realizaciju zajedničkih projekata u regionu

52 pregleda 0 komentar(a)
Alan Rišar, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Alan Rišar, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.06.2015. 13:32h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske Alana Rišara, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao zadovoljstvo sve dinamičnijim političkim i ekonomskim dijalogom između Crne Gore i Francuske i ukupnim razvojem bilateralnih odnosa, osvrnuvši se takođe i na značaj podrške koju Francuska u kontinuitetu pruža Crnoj Gori i zemljama regiona u nastojanju da kroz proces evropske i evroatlantske integracije stvore pretpostavke za stabilan i dugoročan razvoj Zapadnog Balkana.

Podsjetio je u tom kontekstu, na doprinos Francuske aktuelnom procesu infrastrukturnog povezivanja regiona unutar sebe i sa EU, u cilju prevazilaženja višedecenijskog zaostajanja i daljeg ekonomskog razvoja.

"Vlada ostaje posvećena snaženju ekonomskog razvoja Crne Gore i savladavanju ključnih izazova na polju daljeg snaženja vladavine prava i unapređenja znanja", kazao je Đukanović.

Rišar je, kako se navodi u saopštenju Vlade, iskazao zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom koja, kako je kazao, na odgovoran način doprinosi ostvarenju ideje i stvaranju mehanizama za realizaciju zajedničkih projekata u regionu pod pokroviteljstvom Evropske unije na polju saobraćajne i energetske infrastrukture.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku saradnju Crne Gore i Francuske, ističući značaj razvojnih projekata u oblasti turizma i saobraćaja.

Sagovornici su se saglasili da konkretizacija dogovora predsjednika Vlade sa predstavnicima francuske privrede u Parizu krajem prošle godine, ide u dobrom pravcu.

"Dvije države u narednom periodu posvetiće posebnu pažnju i programima za mlade, u pravcu povećavanja njihove mobilnosti i usvajanja novih znanja važnih za njihovu i konkurentnost čitavog društva", navodi se u saopštenju Vlade.

Razmotrene brojne mogućnosti za saradnju

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i Rišar tokom razgovora su iskazali posebno zadovoljstvo zbog susreta i prilike za razmjenu informacija u vezi sa projektima koji se realizuju u Crnoj Gori, te razmatranja brojnih mogućnosti saradnje između zemalja.

"Gvozdenović i Rišar su saglasni da razvoj projekata u pravcu povezivanja planina i mora, turističku ponudu Crne Gore može učiniti dodatno atraktivnom, a sa iskustvom koje Francuska ima i potencijalima Crne Gore rezultati su neizostavni, konstatovali su sagovornici", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Razvoj planinskog turizma u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal, te u tom pravcu treba dodatno raditi u narednom periodu", istakao je Rišar.

Gvozdenović je kazao da pored ulaganja francuskog kapitala u Crnu Goru, izuzetno značajnim smatra prenošenje znanja, iskustava i standarda iz te zemlje.

"Tokom susreta iskazano je zadovoljstvo zbog rasta broja posjeta turista iz Francuske, kojih je bilo 10 odsto više u prošloj godini, a ministar Gvozdenović iskoristio je priliku da razgovara i sa turističim operatorima iz Francuske, u cilju daljeg animiranja turista iz te zemlje", navodi se u saopštenju.

Pored projekata koji se odnose na investicije i turizam, sagovornici su iskazali interesovanje i za saradnju na projektima vezanim za komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, kao i zaštitu životne sredine.

Delegacija Republike Francuske posjetu Crnoj Gori nastavlja obilaskom sjevernog i primorskog regiona.

Francuske kompanije zainteresovane za projekte u Podgorici

Francuske kompanije spremne su da učestvuju u realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata u Podgorici, naročito za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, kazao je Rišar.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović danas je razgovarao sa Rišarom, koji je ocijenio da bi realizacija tako važnog projekta u glavnom gradu Crne Gore bila najbolja preporuka za francuske kompanije da svoje znanje i kapital valorizuju ne samo u Podgorici, nego i čitavoj državi.

"Rišar je, ocjenjujući da je Podgorica grad koji se dinamično i intenzivno razvija, prenio interesovanje poznatih i renomiranih francuskih kompanija koje su spremne da učestvuju u realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata u Podgorici, naročito za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda”, kaže se u saopštenju podgoričkog biroa za odnose s javnošću.

On je predstavnicima uprave Glavnog grada, sa pozicije gradonačelnika koju je obavljao više decenija, prenio lična i korisna iskustva u obavljanju poslova u lokalnoj administraciji, prenosi agencija Mina.

Stijepović je izrazio zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima Francuske i Crne Gore i istakao da dobri politički odnosi predstavljaju snažan temelj za unapređenje ekonomske saradnje dvije države i njenih glavnih gradova.

"On je, predstavljajući projekte koje Glavni grad planira da realizuje u narednom periodu, ukazao na njihov značaj za Podgoricu i Crnu Goru i izrazio očekivanje da će poznate francuske kompanije pokazati interesovanje i uzeti ušešće na međunarodnim tenderima koje Glavni grad uskoro planira da raspiše za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata”, dodaje se u saopštenju.

Stijepović je posebno istakao značaj izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmen kanalizacionog mulja, Gradaskog pozorišta, biciklističkih staza, Doma za stare, efikasnijeg gradskog prevoza i kvalitetnije sportske infrastrukture.

Bonus video: