Dedović: Stoltenbergovo izvinjenje neće umanjiti tugu i bol porodica

„Na koji god način tumačili jučerašnju izjavu Stoltenberga, moramo imati u vidu da dolazi u vrijeme kulminacije različitih aktivnosti kojima se želi uticati na povećanje domaće javne podrške članstvu u Alijansi, ili makar to tako prikazati NATO partnerima“, naveo je Dedović
80 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2015. 13:24h

Poruka saučešća generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltemberga, za žrtve NATO bombardovanja 1999. godine neće umanjiti bol i tugu porodica, ali se u njoj može prepoznati iskren stav i pažnja partnera, ocijenio je izvršni direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović.

Stoltenberg je, tokom boravka u Crnoj Gori, kazao da gubitak svih života u NATO bombardovanju SR Jugoslavije predstavlja tragediju i da duboko žali zbog svega što se desilo.

„Shvaćena i kao „izvinjenje” izjava neće vratiti izgubljene živote, ni umanjiti bol, tugu i patnju porodica. Njom se neće mnogo šta promijeniti ni kod većine protivnika članstva u NATO, ali smatram da će dio građana koji još nemaju formiran stav u njoj prepoznati iskren stav, dobru namjeru i fokusiranu pažnju partnera u Alijansi“, rekao je Dedović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, posjeta je važan korak u unaprijeđenju odnosa Crne Gore i evroatlantskih partnera.

Kako je naglasio Dedović, mora se imati u vidu da izjava Stoltemberga dolazi u vrijeme kada se na različite načine pokušava povećati podrška javnog mnjenja članstvu u Alijansi.

„Na koji god način tumačili jučerašnju izjavu Stoltenberga, moramo imati u vidu da dolazi u vrijeme kulminacije različitih aktivnosti kojima se želi uticati na povećanje domaće javne podrške članstvu u Alijansi, ili makar to tako prikazati NATO partnerima“, naveo je Dedović.

Crna Gora je, kako je podsjetio, do sada jedina država koja je aplicirala za članstvo u NATO-u a koja istovremeno ima veoma negativno iskustvo sa političkom, ali i, posebno, vojnom komponentom Alijanse.

„Od 2006. godine, kada je jasno proklamovan evroatlantski put Crne Gore, od strane političkih elita je kontinuirano izostajao jasan stav i/ili strogo definisan odnos prema periodu krajem devedesetih godina“, kazao je Dedović.

Takvo stanje je, kako je objasnio, godinama samo pojačavalo animozitet velikog broja građana prema svemu što se odnosilo „od i ka NATO-u“.

„Kako se okretao kompas crnogorske spoljne politike, tako se i od “rata” i “bombardovanja” preko “intervencije” i “konflikta” doslo do “dešavanja” 1999. godine“, objasnio je Dedović.

Bonus video: