Đukanović: Papa želi da posjeti Crnu Goru

Đukanović je rekao da je papa Franjo u punoj mjeri podržao ono što su dosadašnji rezultati Crne Gore, kao i stremljenja naše zemlje da nastavimo putem evropske integracije
210 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović Vatikan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović Vatikan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 08.10.2018. 14:43h

Poziv za posjetu pape Crnoj Gori je na stolu, a papa Franjo je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o našem regionu dođe i u Crnu Goru, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa poglavarom Rimokatoličke crkve u Vatikanu.

"Svakako da smo se danas dotakli tog pitanja i Sveti otac je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o našem regionu posjeti Crnu Goru. Papa je za sljedeću godinu najavio posjete trima državama iz našeg regiona, ali da nema nikakve dileme da će on nakon toga pronaći vrijeme da posjeti Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema jednom ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multieničkog i multivjerskog sklada. Treba kazati da u svemu tome i Katolička crkva i katolička zajednica daju zaista vrlo prepoznatljiv doprinos”, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je papa Franjo u punoj mjeri podržao ono što su dosadašnji rezultati Crne Gore, kao i stremljenja naše zemlje da nastavimo putem evropske integracije.

Kako je rekao, razgovor sa papom Franjom se ticao i crnogorskih i regionalnih priilika.

"Iskoristio sam priliku da prezentujem ono što su dometi Crne Gore na putu reformi i dostizanju naših evropskih i evroatlantskih ciljeva, a isto tako da predstavim određena ograničena i rizike koje nosi današnja situacija u regionu, posebno aktuelni odnos Evropske unije i regiona zapadnog Balkana. Papa je u punoj mjeri podržao ono što su dosadašnji rezultati u Crnoj Gori i podržao naša stremljenja da nastavimo putem EU integracije i dalje dajemo jedan kvalitetan doprinos stabilnosti i prosperitetu regiona", ističe Đukanović.

Zajedno su, kako dodaje, ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na vrlo visokom nivou, o čemu svjedoče vrlo frekventni susreti na najvišem nivou.

"Takođe smo izrazili zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena rezidentna nunicijatura Vatikana u Crnoj Gori, što će, vjerujemo, takođe doprinijeti daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Vatikana", dodaje Đukanović.

On je istakao da je Sveta stolica jedna od najrelevantnijih adresa sa "posebnim moralnim i duhovnim autoritetom" u svijetu i koja daje prepoznatljiv doprinos u rješavanju najaktuelnijih političkih, ekonomskih, socijalnih i ekoloških pitanja na globalnoj sceni.

Ocijenio je da je veoma dragocjeno imati kontinuirani dijalog sa Vatikanom i da je jedan od bitnijih kvaliteta spoljne politike Crne Gore što takvim odnosima poklanja pažnju, kao i da to doprinosi prestižu i ugledu Crne Gore na međunarodnoj sceni.

Bonus video: