Cungu, Nimanbegu i Bardhi na sahrani albanskog nacionalnog heroja

Ceremoniji su prisustvovali su predsednik Albanije Bujar Nišani, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša, predsjednici vlade i skupštine Kosova Isa Mustafa i Kadri Veselji kao i veliki broj predstavnika iz Makedonije i Preševa, Bujanovca i Medveđe
82 pregleda 18 komentar(a)
Forca, Foto: Facebook
Forca, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.06.2015. 14:22h

Predstavnici albanskih partija prisustvovali su juče sahrani posmrtnih ostataka Ise Boljetina, albanskog nacionalnog heroja o kojem istoričari imaju oprečna mišljenja.

Uz političke predstavnike Kosova i Albanije, sahrani su prisustvovali i predsjednik i poslanik Force Nazif Cungu i Genci Nimanbegu, predsjednik Skupštine oppštine Ulcinj Fuad Hadžibeti, lider Demokratskog saveza Mehmed Bardhi i funkcioner koalicije “Perspektiva”Amir Holaj.

Boljetinijevi zemni ostataci sahranjeni su u selu Boljetin u opštini Zvečan, nakon komemoracije u Skupštini Kosova i izlaganja zemnih ostataka na stadionu “Adem Jašari” u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Iako je kapacitet stadiona 18.000 mijesta, okupilo se manje od 2.000 ljudi. Predstavnici Srba na Kosovu su manifestaciju nazvali provokacijom.

Ceremoniji su prisustvovali su predsednik Albanije Bujar Nišani, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša, predsjednici vlade i skupštine Kosova Isa Mustafa i Kadri Veselji kao i veliki broj predstavnika iz Makedonije i Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Zemni ostaci su sahranjeni u mauzoleju na imanju Boljetinija, koje se graniči sa srednjovjekovnim manastirom Sokolica. Manifestaciju je finansirala Vlada Kosova, a kako su prenijeli albanski mediji riječ je o iznosu od 100.000 eura.

Uz prvog premijera nezavisne Albanije Ismailja Ćemaljija Boljetinijev portret nalazio se na zastavi sa mapom Velike Albanije, zbog koje je prekinuta fudbalska utakmica Srbija-Albanija. Boljetini je bio vođa ustaničkih snaga koje su ratovale sa turskom, a zatim i srpskom vojskom.

Sa svojim saborcima ubijen je u januaru 1916. godine u Podgorici na mostu na Skalinama.

Njegovi posmrtni ostaci su u najvećoj tajnosti preneseni u Kosovsku Mitrovicu gdje ih je gotovo 20 godina čuvao mula Aslan Murati.

Bonus video: