Vlahović: Neubjedljivi argumenti protivnika NATO

Cdu, kako je naveo, doživljava potrebu za političkim kompromisom kao najvažniji interes svih u Crnoj Gori posebno onih koji žele da se bave politikom
97 pregleda 12 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.06.2015. 14:04h

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije puko bezbjednosno pitanje, nečiji hir, niti potreba aktuelne vlasti već mnogu značajnije i temeljnije koje se tiče svih, poručio je predsjednik crnogorske demokratske unije (Cdu) Miodrag Vlahović.

On je na konferernciji za novinare rekao da je Cdu usvojila na Glavnom odboru Političku izjavu koja će opredijeliti političku djelatnost partije u narednom periodu.

Vlahović je naveo da Politička izjava definiše četiri najvažnije oblasti: pitanje NATO integracija, ideju nacionalnog pomirenja, probleme na ekonomskom i socijalnom planu u državi i pitanje koje Crnu Goru tretira kao zajednicu ravnopravnih naroda.

Prema njegovim riječima, NATO integracije su centralno pitanje aktuelne crnogorske politike, ali to ne znači da ono prekriva, marginalizuje i stavlja u drugi plan ostala pitanja.

„Članstvo Crne Gore u NATO-u nije puko bezbjednosno pitanje, niti je to nečiji hir, niti je potreba ove ili one aktuelne vlasti, nego je to mnogu dublje, šire, važnije, značajnije i mnogo temeljnije pitanje koje se tiče svih nas“, poručio je Vlahović.

Kako je precizirao, to je pitanje koje se tiče i crnogorske ekonomije i socijalne politike u državi, koje se tiče unutrašnjih odnosa, odnosa sa susjedima, kao i pitanje koje se tiče crnogorske kulture, u najširem značenju te riječi.

„Oni koji su protiv NATO-a u Crnoj Gori iznose argumente koji nijesu ubjedljivi, koje se, sa vrlo malo izuzetaka, poklapaju sa onim idejama koje su bile protiv obnove crnogorske nezavisnosti“, ocijenio je Vlahović.

Kako je dodao, političke strukture koje su neopredijeljene su one koje pričaju o tzv. nacionalnom pomirenju.

Cdu, kako je naveo, doživljava potrebu za političkim kompromisom kao najvažniji interes svih u Crnoj Gori posebno onih koji žele da se bave politikom.

„Politički kompromis treba da bude osnovni rezon političkog djelovanja i saradnje svih onih političkih struktura koje prepoznaju Crnu Goru kao svoju jednu domovinu“, kazao je Vlahović.

Kako je rekao, Cdu želi da govori o potrebi političkog kompromisa u Crnoj Gori, političkog razumijevanja, tolerancije i saradnje između političkih struktura koje ne misle isto po mnogim važnim pitanjuima, ali su u jednom saglasni.

„Slažu se u tome da mi pripadamo jednoj državi, da je to naša jedina država da je njena nezavisnost i njeni interesi nesporni, legitimni i nepromenjivi u tom smislu“, pojasnio je Vlahović.

On je dodao, da na crnogorskom političkom prostoru postoji povodom toga jedna druga ideja koja se uobčajno naziva idejom takozvanoh nacionalnog pomirenja i Cdu to doživljava kao političku propagandu koja izmješta politčki skor i glavninu političkih dešavanja u državi.

„U našoj istoriji nijesu se sukobljavale vjere i nacije, nema potreba da bilo ko mijenja ili koriguje svoje nacionalno ili etničko opredjeljenje i da ga prilagođava nečemu što je danas moderna Crna Gora već, naprotiv, svako treba i smije da se kako želi povodom tih stvari opredeljuje i to nisu pitanja koja su u političkoj ravni“, poručio je Vlahović.

Prema njegovim riječima, saveznici Cdu su svi kojoj je Crna Gora na srcu i u pameti, jer je Cdu saveznik Crne Gore.

„Svi oni koji to prihvataju za nas su dobrodšli i za komunikaciju i za saradnju“, kazao je Vlahović.

Komentarišući stav u Političkoj izjavi Cdu koji se tiče ekonmskih i socijalnih problema u državi, Vlahović je kazao da je Crna Gora sistem koji treba da bude efikasan i održiv.

„Građani Crne Gore treba da su uvjereni, svjesni i da znaju da je država i ekonomski održiva cjelina i da mi možemo da budemo ne samo politički i deklarativno već i ekonomski nezavisni“, pojasnio je Vlahović.

Kako je dodao, na tom planu postoje veliki problemi, a Cdu se bavila i problemom iseljavanja koji se,kako je ukazao, nastavlja.

„To je samo jedna od posledica neregulisanih ekonomsko-socijalnih pitanja u državi, neuravnoteženog i nekontrolisanog regionalnog razvoja“, ocijenio je Vlahović.

Prema njegovim riječima, činjenica je da kod mlade generacije postoji dominantan stav da je cilj i rezon školovanja i kompletne aktivnosti ne da u Crnoj Gori dožive punu afirmaciju, ličnu i profesionalnu nego da se što prije odu van Crne Gore.

„To je zajednički problem kojim svi treba da se bavimo“, ukazao je Vlahović.

Kako je precizirao, uravnotežen regionalni razvoj i razvojna, inovirana ekonomska i socijalna politika kao i iskoraci u tri oblasti koje smatraju najvažnijim: poljoprivreda, turizam i energetika, treba da svim građanima pokažu da je Crna Gora održiv ekonomski sistem.

„Bez te ekonomske osnove teško da može da bude političke demokratije i razvoja u političkoj sferi“, ocijenio je Vlahović.

Jedan od stavova u Političkoj izjavi govori o Crnoj Gori kao zajednici ravnopravnih naroda,a to je temeljni stav Cdu.

„Niti može biti Crne Gore bez crnogoraca niti je Crna Gora održiva ukoliko se bilo ko u njoj osjeća tijesno i mučno zbog svog nacionalnog, vjerskog ili kulturnog identiteta“, kazao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, nemoguća je Crna Gora gdje se potire nacionalni, vjerski i kulturni identitet.

Govoreći o političkoj sceni u državi, Vlahović je kazao da su Crnoj Gori potrebne nove koalicije.

Kako je obrazložio, u narednim Vladama treba da budu prisutne i stranke manjinskih naroda, ali da buduća Vlada ne treba da bude dvočlana koalicija već mnogo šira.

„Smatramo da je došlo vrijeme da koalicija bude proširena ne samo ideološki, politički i deklarativno nego i u smislu konkretnih aktuivnosti“, naveo je Vlahović.

Na pitanje kako komentariše posjetu generalnog sekretara Alijanse Crnoj Gori, Vlahović je kazao je veoma značajno što je Jens Stoltenberg u posjeti.

„Pretpostavljamo da je sasvim jasno da kada dolazi prva ličnost Alijanse da razgovara sa državom kandidatom da je to istovremeno i uvažavnje i priznanje državi da je na pravom putu da radi dobre stvari u kontekstu potencijalnog i, nadamo se, sigurnog priključenja Crne Gore NATO-u“, kazao je Vlahović.

Kako je dodao, Generalni sekretar ne odlučuje niti o pozivu niti o članstvu,ali istovremeno je on reprezent svih država članica.

Vlahović je podsjetio na uvjeravanja dobijena prilikom posjete Vašingtonu da se o pozivu za članstvo Crne Gore ozbiljno razmišlja i da će ga država po svemu sudeći dobiti.

Upitan da li planira neku koaliciju koja će se temeljiti na pro-NATO koaliciji sa opozicijom, Vlahović je rekao da Cdu projektuje da će NATO pitanje biti centralno pitanje na budućim parlamentarnim izborima.

„Pretpostavljamo da će doći do izbora nakon što dobijemo poziv za članstvo u Alijansu“, naveo je Vlahović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori postoje različite strukture koje su neopredijedeljene i ne smatraju to pitanje bitnim kontradiktorne su.

„Ako tvrdite da nešto nije važno do nivoa da vi time ne treba da se bavite nelogično je i neodržaivo da za to marginalno pitanje treba građani da idu na referendum“, ocijenio je Vlahović.

Na pitanje novinara sa kim bi Cdu stupila u kaoliciju Vlahović je rekao da je apsolutno protiv ideje da bude sa nekim u koaliciji ko dovodi u pitanje vrijednosti iskazane u partijskim dokumentima.

„Tu uključujem crnogorsku nezavisnost, pitanje ko ovdje živi i kako treba da živi, ovjde smo svi zajedno i svi na svome“, zaključio je Vlahović.

Bonus video: