Stoltenberg o bombardovanju: Duboko žalim zbog žrtava

Krivokapić je prenio maksimalnu posvećenost Crne Gore svim onim što predstavljaju evroatlantske vrijednosti, “kao i da je naša država ponosna što te vrijednosti dijeli sa slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje čine NATO alijansu”
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.06.2015. 14:02h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber izrazio je saučešće svim porodicama koje su izgubile voljene u bombardovanju 1999. i kazao da gubitak života predstavlja tragediju te da on duboko žali zbog toga.

"Gubitak svih onih života '99 godine u NATO bombardovanju SRJ predstavlja tragediju i ja zaista duboko žalim zbog svega što se desilo. Ovom prilikom izražavam saučešće svim porodicama i svim onima koji su izgubili svoje voljene. Svrha i cilj NATO vazdušne operacije je bio takođe da se zaštite civili, a to smo i uspjeli. Učinili smo svaki napor koji je bio moguć kako bismo spriječili gubitak nevinih života civila... Nažalost, u konkretnom slučaju nijesmo mogli da izbjegnemo stradanje civila. Žalim zbog toga iskreno. Cilj operacije je svakako bio da se uspostavi mir", poručio je Stoltenberg nakon sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da Crna Gora treba da učini ono što je preostalo i pokaže da je spremna da postane članica NATO-a, navodeći da integracija nije lak put i da zahtijeva snažnu posvećenost i istinske promjene.

On je rekao da NATO cijeni doprinos Crne Gore međunarodnoj bezbjednosti i saradnji, dodajući da je slanje trupa u Avganistan konkretan doprinos koji Alijansa pozdravlja i na kom zahvaljuje.

On je podsjetio da su saveznici prošle godine odlučili da otvore intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom.

"Naši ministri vanjskih poslova će procijeniti napredak u decembru i donijeti odluku da li je postignut dovoljan napredak kako bi Crna Gora dobila poziv da se pridruži Alijansi".

"Ponavljamo i potvrđujemo da ćemo do kraja godine donijeti odluku na sastanku ministara vanjskih poslova. Sada smo u ključnoj fazi i veoma je važno da Crna Gora učini ono što je potrebno i preostalo da pokaže da je spremna da postane članica Alijanse", rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, mogu računati na Crnu Goru, da će nastaviti da jača vladavinu prava. "I ohrabrujemo vas da i dalje radite na povećanju podrške javnosti".

Stoltenberg je poručio da pridruživanje Alijansi donosi dobit i NATO-u i Crnoj Gori, dodajući da je proširenje istorijski uspjeh, koji donosi stabilnost i bezbjednost Evropi.

"Integracija nije lak put, ona zahtijeva snažnu, istinsku posvećenost i zahtijeva istinske promjene, ali se može sprovesti i Crna Gora zaista ostvaruje napredak", kazao je on.

Stoltenberg je saopštio da je uloga koju Crna Gora igra u regionu važna za NATO.

"Podržavam Crnu Goru na njenom putu ka Alijansi, jer mislim da je to dobro za Crnu Goru, cjelokupnu evroatlantsku zajednicu, ali i stabilnost regiona. Pozdravljam napore i doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti, u regionu koji zahtijeva da se učine veliki napori kako bi osigurali da čitav region prosperira“, naveo je on.

Upitan da li postoje zemlje članice NATO-a koje u ovom trenutku nijesu saglasne sa tim da Crna Gora dobije poziv ove godine, Stoltenberg je podsjetio da je NATO organizacija zasnovana na konsenzusu, tako da svih 28 članica mora da se saglasi kad donose odluke.

"Na dobrom smo putu, Crna Gora postiže dobre rezultate, tijesno sarađujemo sa Crnom Gorom. Ne bi bilo valjano da sada počnem da spominjem države pojedinačno, jer je važno da se svi saglasimo", kazao je Stoltenberg, podsjećajući da su se saglasili i o putu koji će se odvijati, a to je nastavak intenziviranog i fokusiranog razgovora sa Crnom Gorom, sprovođenje procjene i odluka do kraja godine.

Đukanović je zahvalio Stoltenbergu na pažnji koju posvećuje Crnoj Gori i njenim evroatlantskim integracijama i evroatlantskoj budućnosti regiona.

"To smatramo jako važnim, ne samo sa stanovišta interesa naše zemlje, stanovišta interesa stabilnosti Zapadnog Balkana, to je važno i sa stanovišta evopske bezbjednosti", rekao je on.

Đukanović je saopštio da je posjeta bila prilika da analiziraju obavljene zadatke na polovini pređenog puta ove faze integracije koja podrazumijeva intenzivirani i fokusarani dijalog.

"Zajednička ocjena je da je intenzivna diplomatska aktivnost dovela do unaprijeđenja i razumijevanja crnogorskih želja i aspiracija da do kraja godine dobije poziv i da je dovela do boljeg razumijevanja kod značajno šireg kruga zemalja članica, što je posebno ispoljeno prilikom sastanka u Antaliji", naveo je on.

Prema riječima Đukanovića, zajednička ocjena je i da je primjetan rezultat koji je Crna Gora u međuvremenu ostvarila, posebno u dvije oblasti koje su u Briselu označene kao prioritetne za nastavak reformi – vladavina prava i podrška javnosti.

U međuvremenu su, kako je kazao, implementirani zakoni o obavještajnom sektoru i stvoren prostor za ozbiljno kadrovsko obnavljanje u agencijama koje čine obavještajni sistem Crne Gore.

"Intenzivirali smo saradnju sa zemljama članicama i danas možemo da ponovimo ocjenu iz Brisela da, u dijelu saradnje u oblasti bezbjednosti i obavještajnog rada, nema problema i nerazumijevanja na relaciji Crna Gora – zemlje članice i taj dio struktura NATO-a", reao je Đukanović.

Kako je kazao, implementacijom zakonskih novina u oblasti vladavine prava preduzete su reforme u skladu sa planovima i obećanjima prema NATO saveznicima. „I reforme u tom sektoru se odvijaju planiranim tempom i danas smo u boljoj situaciji nego prije izvjesnog vremena“.

Đukanović je saopštio da je informisao Stoltenberga o rezultatima istraživanja javnog mnjenja, sprovedenim u međuvremenu, koji, kako je rekao, ukazuju na progres u pogledu podrške javnosti članstvu u NATO-u i prenio optimizam da, zbog ozbiljnog rada na tom planu, sa pravom očekuje da u narednih nekoliko mjeseci dođe do dodatnog unaprijeđenja podrške javnosti.

"I da to bude rezultat koji će nas kvalifikovati za pozitivan epilog na kraju godine i ostvarivanje onog što je crnogorski nacionalni interes, da do kraja ove godine dobijemo poziv za članstvo u Alijansi", dodao je Đukanović.

On je saopštio da je njegovo očekivanje i uvjerenje da će u anrednoj godini dočekati Stoltenberga kao zemlja koja je dobila poziv i koja je u proceduri ostvarivanja svih pretpostavki za punopravno članstvo.

Intenzivnim reformama do ispunjenja strateškog cilja

Crna Gora čini sve kako bi opravdala dobijenu podršku NATO-a, a kroz nastavak intenzivnih reformi stremi ispunjenju strateškog državnog cilja – dobijanja poziva za čalanstvo u Alijansi u decembru ove godine, rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić prilikom susreta sa Stoltenbergom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Krivokapić je zahvalio za svu podršku koju NATO pruža Crnoj Gori i u tom kontekstu apostrofirao doprinos Stoltenberga.

“On je naglasio da Crna Gora čini sve kako bi opravdala dobijenu podršku i da kroz nastavak intenzivnih reformi stremi ispunjenju strateškog državnog cilja – dobijanja poziva za NATO u decembru mjesecu ove godine”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je prenio maksimalnu posvećenost Crne Gore svim onim što predstavljaju evroatlantske vrijednosti, “kao i da je naša država ponosna što te vrijednosti dijeli sa slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje čine NATO alijansu”.

Stoltenberg je odao priznanje za rezultate koje je Crna Gora postigla na putu ka NATO i, kako je rekao, očekuje da će država nastaviti sa sprovođenjem neophodnih reformi u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga.

Sagovornici su saglasni da je Crna Gora na dobrom putu i da je neophodno održati visok nivo posvećenosti zajedničkim evroatlantskim ciljevima, kao neophodnom uslovu za članstvo u Alijansi.

Stoltenberg: Crna Gora zavrijedila članstvo u NATO

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je krajnje pozitivno ocjenu reformskih procesa u Crnoj Gori koji obezbjeđuju dostizanje NATO standarda, ukazujući na potrebu nastavka tako odgovornog odnosa u procesima evroatlanskih integracija, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Filipa Vujanovića.

Vujanović se danas sastao sa Stoltenbergom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Stoltenberg je, kako se dodaje, iskazao uvjerenje da će Crna Gora svim svojim dostignućima pokazati da je zavrijedila članstvo u NATO-u, "što će za nju i region imati posebnu vrijednost".

"Vujanović je iskazao poštovanje za podršku našem procesu pristupanja NATO-u, pokazujući posebno na lični doprinos Generalnog sekretara ovom procesu. On je saopštio punu posvećenost svih državnih organa Crne Gore, kao i subjekata koji podržavaju NATO integracije , da nastave sa promocijom vrijednosti NATO-a. On je u tom smislu ukazao i da Crna Gora ove godine očekuje da dobije poziv za članstvo u NATO-u", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Nakon sastanka sa Vujanovićem, Stoltenberg će razgovarati sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Bonus video: