Žena mora u najuži vrh SDP-a

Statutom predviđeno da, ukoliko bude više potpredsjednika, jedan od njih mora biti žena
284 pregleda 25 komentar(a)
Mirel Radić Ljubisavljević, Draginja Vuksanović, Foto: Arhiva Vijesti
Mirel Radić Ljubisavljević, Draginja Vuksanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2015. 18:11h

Ukoliko predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić predloži više kandidata za potpredsjednike, jedan od njih mora biti žena, predviđeno je izmjenama stranačkog statuta usvojenog na kongresu.

Tim dokumentom predviđeno je da stranački lider predlaže broj potpredsjednika i kandidate za te funkcije, dok konačnu odluku donosi Glavni odbor. Uoči kongresa stranački potpredsjednici bili su Rifat Rastoder i Raško Konjević kao i Vujica Lazović koji je podržao kandidaturu potpredsjednika Ivana Brajovića.

“U slučaju da se definiše veći broj potpredsjednika, jedan od potpredsjednika mora biti pripadnik manje zastupljenog pola”, navodi se u Statutu SDP-a koji je nedavno usvojen na kongresu.

Među visokim funkcionerkama SDP-a koje bi mogle biti predložene za potpredsjedničko mjesto su Draginja Vuksanović koja je jedina žena u poslaničkom klubu SDP-a, kao i gradonačelnica Kolašina Željka Vuksanović i predsjednica Foruma žena Mirel Radić Ljubisavljević, koje su bile u Predsjedništvu stranke. Sve su na kongresu podržale Krivokapića.

Socijaldemokrate su samo jednom imale ženu potpredsjednika polovinom devedestih, kada je na tom mjestu bila Milica Vuksanović, majka poslanice iz Bara.

Novina u statutu je i da potpredsjednik, osim Glavnom odboru kako je i do sada bilo, odgovara i predsjedniku stranke. Statutom se uvodi i izvještajno-tematska Konvencija koja treba da razmatra ključne politike i realizaciju stranačkog programa.

Konvencija će se, kako je predviđeno, održavati jednom godišnje, a činiće je članovi GO, Predsjedništva, predsjednici Statutarne komisije i Nadzornog odbora, predsjednici posebnih oblika organizovanja na nivou opštine, kao i oni koje predloži predsjedništvo.

Funkcioneri ubuduće polažu račune

Stranačkim statutom predviđeno je i da funkcioneri u državnoj i lokalnoj vlasti, jednom godišnje dostavljaju izvještaj o angažmanu i sprovođenju stranačke politike.

"Član SDP-a je dužan generalnom sekretaru dostaviti potvrdu da je redovno izmirivao obaveze prema partiji, kao i izvještaj o svom dosadašnjem angažmanu i sprovođenju partijskih politika", navodi se u Statutu.

Ukoliko to ne budu činili, kako se navodi, neće moći da budu reizabrani ili postavljeni na nove funkcije.

Izvještaj se dostavlja najkasnije do kraja marta i najkasnije mjesec dana prije u slučaju reizbora na namješteničku funkciju.

"Ukoliko namještenik ne izvršava obaveze, ne može biti predložen na istu ili drugu funkciju u lokalnoj ili državnoj vlasti sa kvote SDP-a", navodi se u Statutu.

Medijski specijalci prevazišli hajke i satanizacije iz 90-ih

Nivo neistina, podmetanja, satanizacije SDP-a, posebno njenog predsjednika, u protekla tri mjeseca prevazišao je po brutalnosti čak i period ratnog novinarstva, ocijenjeno je iz te stranke.

"Crnogorska javnost je tokom unutarapartijskih izbora u SDP-u bila svjedok brutalnih zloupotreba jednog dijela medija sa jasnim ciljem destabilizacije i rušenja SDP-a", navode u toj stranci, ističući da je to potvrdilo "kontaminiranost medijske scene u Crnoj Gori".

"Koji problem je, nažalost, postao poseban predmet pažnje naših evropskih partnera u redovnim izvještajima EK".

U SDP-u navode da su medijske napade vodile uvezene medijske strukture i medijski specijalci iz susjedne države, dok je domaća medijska operativa bila “saizvršilac kao nekada”.

"Najočigledniji primjer bestidnosti kampanje je bio trenutak kada je jedan strani medij, koji je stajao na čelu gebelsovske propagandne koalicije, objavio lažan rezultat sa kongresa i proglasio pobjedu poraženog kandidata", kaže se u saopštenju.

Bonus video: