Mustafić: Skupština napravila značajne korake u izgradnji zakonskog okvira

Kako je saopšteno iz parlamenta, tema sastanka bila je usmjerena na glavne evropske standarde u oblasti lokalne demokratije, na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je Crna Gora ratifikovala 2008. godine i na procjenu stanja lokalne demokratije u Crnoj Gori, u cilju pripreme Izvještaja o stanju lokalne demokratije u državama članicama SE
0 komentar(a)
Suljo Mustafić, Savjet Evrope, Foto: Skupština Crne Gore
Suljo Mustafić, Savjet Evrope, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2015. 17:01h

Skupština Crne Gore napravila je značajne korake u izgradnji zakonskog okvira, ali postoji prostor za unapređenje postojećih rješenja i donošenje novih zakona, ocijenio je potpredsjednik parlamenta, Suljo Mustafić.

On se danas sastao sa delagacijom koizvjestilaca Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope (SE) koju predvode Gaye Doganoglu i Henrik Brade Johansen, a koja boravi u Crnoj Gori u okviru monitoring posjete i u cilju procjene situacije lokalne demokratije.

„Skupština Crne Gore napravila je značajne korake u izgradnji zakonskog okvira, ali postoji prostor za dodatno unaprjeđenje postojećih rješenja i donošenja novih zakona, u cilju uspješnijeg rada i boljeg funkcionisanja lokalnih uprava“, poručio je Mustafić.

Kako je saopšteno iz parlamenta, tema sastanka bila je usmjerena na glavne evropske standarde u oblasti lokalne demokratije, na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je Crna Gora ratifikovala 2008. godine i na procjenu stanja lokalne demokratije u Crnoj Gori, u cilju pripreme Izvještaja o stanju lokalne demokratije u državama članicama SE.

Sagovornici su razgovarali i o trenutnoj situaciji u lokalnim upravama i ukupnom stanju lokalne demokratije u Crnoj Gori.

Mustafić je ukazao na važnost unaprjeđenja kadrovskog planiranja u lokalnim samoupravama, planiranja i standardizacije politika zarada u javnom sektoru u skladu sa fiskalnim kapacitetima ekonomije, unaprjeđenja efikasnosti, produktivnosti i poboljšanja kvaliteta usluga koje će, kako je dodao, koristiti građanima i smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru.

Mustafić je kazao da postoje objektivni problemi koji prate proces sprovođenja reformi.

„U pojedinim opštinama, posebno onima na sjeveru države, postoje problemi koji su uzrokovani zaostajanjem u regionalnom razvoju, višedecenijskim malim ulaganjima u infrastrukturu i urušavanjem nekadašnjih privrednih kapaciteta u tom regionu”, smatra Mustafić.

On je kazao da i neadekvatni kadrovski kapaciteti, nepostojanje dovoljno znanja, vještina i iskustva u preuzimanju složenih poslova posebno kada su u pitanju projekti za privlačenje sredstava iz evropskih fondova, i ekonomska kriza, komplikuju stanje i usporavaju procese reformi koje su neophodne.

“Mustafić je iskazao i podršku zakonskim rješenjima koja jačaju nadležnosti lokalnih uprava, i prenošenje nadležnosti sa državnog na lokalni nivo”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: