BS zapošljava, dok tužilaštvo izviđa: Zoronjić pomoćnik direktora u ZIKS-u

Zoronjić je, prema infomacijama “Vijesti”, prije desetak dana preuzeo funkciju u ZIKS-u nakon što je formalno završena procedura u Upravi za kadrove. Zoronjić je tako po hijerarhiji drugi čovjek ZIKS-a čiji je direktor Miljan Perović
553 pregleda 20 komentar(a)
ZIKS, Kemal Zoronjić, Foto: Vijesti online, Boris Pejović
ZIKS, Kemal Zoronjić, Foto: Vijesti online, Boris Pejović
Ažurirano: 10.06.2015. 06:14h

Doskorašnji poslanik Bošnjačke stranke (BS) Kemal Zoronjić novi je pomoćnik direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija(ZIKS).

Zoronjić je, prema infomacijama “Vijesti”, prije desetak dana preuzeo funkciju u ZIKS-u nakon što je formalno završena procedura u Upravi za kadrove. Zoronjić je tako po hijerarhiji drugi čovjek ZIKS-a čiji je direktor Miljan Perović.

Njegovim imenovanjem za Perovićevog pomoćnika BS je nastavio sa raspodjelom “fotelja” koja je dogovorena aneksom koalicionog ugovora koji su 28. novembra prošle godine potpisali politički direktor DPS-a Tarzan Milošević i potpredsjednik BS Osman Nurković. Tim aneksom upravo je pomoćničko mjesto u spuškom zatvoru obećano BS-u.

Zapošljavanje po aneksu ispituje Tužilaštvo kojem je, nakon što su “Vijesti” objavile taj sporazum poslanica Branka Bošnjak podnijela prijavu protiv Nurkovića i Miloševića.

“Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje je nadležno u ovom slučaju, predmet formiran po krivičnoj prijavi poslanice Branke Bošnjak nalazi se u fazi izviđaja”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Osim funkcije pomoćnika u Zavodu, DPS i BS su se dogovorili i o raspodjeli radnih mjesta na državnom i lokalnom nivou, čime su obesmislili pravo građana da učestvuju na javnim konkursima i zaposle se. Takođe, Evropska komisja godinama, sve oštrije, upozorava na politizaciju javne uprave.

Aneksom je predviđeno da kadrovi BS dobiju nekoliko direktorskih mjesta u državnim ustanovama, kao i mjesto pomoćnika ministra rada i socijalnog staranja. Te dvije partije dogovorile su se da se obaveze iz aneksa realizuju “u roku od najdalje šest mjeseci”. U dokumentu je navedeno da je raspodjela tri direktorska i jednog mjesta pomoćnika direktora u srednjim i osnovnim školama “već realizovana”. Tada je obećano da će do ovog mjeseca imenovati još šest direktora i pet pomoćnika iz redova BS. Stranci Rafeta Husovića, suprotno zakonima, DPS je obećao funkciju u Upravi za vode, a dogovoreno je i da "dobiju dva pomoćnika - u ZIKS-u i mjesto finansijskog direktora “Aerodroma”. Milošević je tada rekao “Vijestima” da “kada bi strogo gledali kriterijume moglo bi se doći u poziciju da nema nijednog Bošnjaka na nekoj funkciji”.

Bonus video: