Zbog nepravilnosti, izvještaj Demokrata pred poslanicima

Revizori su Demokratama dali pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj za 2017, ali negativno na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom
138 pregleda 23 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.09.2018. 06:20h

Državna revizorska institucija (DRI) odlučila je da zbog više nepravilnosti godišnji finansijski izvještaj Demokratske Crne Gore dostavi poslanicima Skupštine Crne Gore.

Partiji Alekse Bečića se, između ostalog, spočitava kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakona o radu.

Revizori su Demokratama dali pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj za 2017, ali negativno na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom.

Utvrđeno je da je partija suprotno zakonu sa žiro-računa za redovno poslovanje isplatila više od 85.000 troškova izborne kampanje 2016. i 2017. i da je za gotovo 55.000 eura premašila zakonom propisani limit za sredstva koja se smiju prikupiti za kampanju.

Demokrate tvrde da nisu prekoračile troškove izborne kampanje u pet gradova, jer su se pridržavali Plana kontrole i nadzora Agencije za sprečavanje korupcije shodno kojima su dozvoljeni troškovi od preko 106.000 eura. Revizori su poručili da se ne slažu sa mišljenjem ASK po pitanju tumačenja tih odredbi zakona i odbacili sve sem jedne primjedbe Demokrata.

Revizijom je utvrđeno i da je šest osoba bilo angažovano ugovorom o djelu, a trebalo je o radu. Takođe, za 11 nisu bili obezbijeđeni dokazi o njihovom radno pravnom statusu, pa se nije moglo utvrditi da li je pravilno obračunat porez.

Partija je na ime troškova smještaja i ishrane aktivista isplatila oko 15.400. Navedeni troškovi su dokumentovani fakturama ugostitelja.

“Uz prezentirane fakture nijesu priloženi spiskovi lica koja su koristila navedene usluge, a nije prezentirana ni odluka nadležnog organa o odobravanju korišćenja navedenih usluga”, tvrde u DRI.

Dva funkcionera nisu prijavila naknade ASK

U izvještaju DRI navodi se da su Demokrate prijavile prihode od priloga od nepunu 21.000 eura. Kada su troškovi u pitanju, najviše novca otišlo je na bruto zarade i doprinose - nepunih 140.000 eura, a još 57.000 na ugovorene naknade.

Navodi se da su troškovi reklame i propagande iznosili malo više od 136.000 eura. U izvještaju se navodi da su revizori uvidom u imovinske kartone utvrdili da dva funkcionera Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) nisu prijavila prihode po osnovu naknada koje su dobili od partije.

Bonus video: