Vujović: Krivokapić mora da odluči da li da “čisti” protivnike u SDP-u

Vujović je rekao da je za očekivati da rasplet i unutar koalicije, a i unutar SDP-a uslijedi nakon što se nezvanično u septembru zna ishod pozivnice za NATO
28 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.06.2015. 11:04h

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić moraće, nakon tijesne pobjede na Kongresu, brzo da odluči da li, kako je rekao politički analitičar Zaltko Vujović, "čisti" protivnike ili da konsoludije odnose u stranci.

On smatra da je za SDP loše što na Kongresu, na kome je Krivokapić pobijedio Ivana Brajovića, nije došlo do ubjedljivije pobjede jednog od kandidata i da visoka polarizovanost opasno prijeti podjeli.

"Krivokapić mora da odluči da li da 'čisti' protivnike, ili da konsoliduje odnose. Mora to da uradi brzo. Pri tome najveći trenutni protivnik Krivokapiću je vrijeme. Prebrzo su izbori, a čekanje pozivnice će 'pojesti' puno vremena", rekao je Vujović agenciji MINA.

On je kazao da je teško vjerovati da je moguća konsolidacija, posebno ne potpuna.

Vujović je ocijenio da neće biti rekonstrukcije Vlade, odnosno obračuna sa predstavnicima SDP u Vladi, osim ako oni sami ne odluče da se povuku, što je malo vjerovatno.

"Prije svega jer za isto je potrebna Đukanovićeva podrška, što nije vjerovatno da se može očekivati. Da li će dvije strane pokušati da konsoliduju odnose, ili će jaz nastaviti da se širi ostaje da se vidi", rekao je Vujović.

On smatra da bi sa jedne strane, Krivokapiću odgovaralo da se sukobi drže nekako pod kontrolom do izbora, a da sa druge (Vujica) Lazovićevoj grupaciji vrijednost nakon izbora potpuno nestaje.

Vujović je rekao da je za očekivati da rasplet i unutar koalicije, a i unutar SDP-a uslijedi nakon što se nezvanično u septembru zna ishod pozivnice za NATO.

Na pitanje da li se reizborom Krivokapića otvara mogućnost za bolju saradnju SDP sa opozicijom, Vujović je odgovorio da je glavni adut lidera socijaldemokrata za pregovore sa opozicijom – rušenje vlade, vremenski ograničen.

"Samim time Krivokapić ne može efektivno da koristi taj adut da bi ispregovarao bolje svoju poziciju u eventualnoj predizbornoj koaliciji sa nekim opozicionim partija. S druge strane, ulazak na polje opozicije stvara protivnike u istoj toj opoziciji", ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, za sudbinu opozicije je važno i kakva će biti strategija opozicionih partija na narednim izborima.

"Da li će to biti juriš na DPS, ili kao 2009. preraspodjela pozicija unutar opozicije. U prvom scenariju SDP ima dobru poziciju, u drugom može biti žrtva međustranačkih igara u opoziciji", zaključio je Vujović.

Bonus video: