Markovića spremaju da preuzme DPS

Zlatko Vujović ocijenio da je izbor Markovića za zamjenika predsjednika govori da on može predvoditi DPS na izborima
59 pregleda 21 komentar(a)
DPS, Foto: Vesko Belojević
DPS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.06.2015. 06:35h

Postavljanje Duška Markovića na mjesto zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) jasna je poruka da Milo Đukanović neće odraditi pun mandat predsjednika partije i da će ga naslijediti čovjek koji zajedno sa Đukanovićem ima kontrolu nad svim bezbjednosno-obavještajnim službama, ocijenio je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

DPS je na sjednici Glavnog odbora u petak predložio Markovića za zamjenika Đukanovića, Svetozara Marovića za šefa Političkog savjeta partije, a ta stranka više neće imati potpredsjednika. Knežević je ocijenio da će, nakon što su Đukanović i Marković uspješno preuzeli obavještajni sektor, a odgovornost locirali na druge institucije, kongres DPS-a biti samo formalizovanje njihovog dogovora u koji, kako je naveo, ni jedan ni drugi ne vjeruju, ali nemaju drugog izbora.

"Pošto se Igor Lukšić pokazao kao promašena investicija, "podmlađivanje" DPS-a kroz lik i djelo Duška Markovića, ovog puta će se završiti njegovim zauzimanjem funkcije predsjednika DPS -a, dok će Đukanović postati počasni predsjednik", rekao je Knežević "Vijestima".

Premijerova računica je, smatra Knežević, bazirana na izboru Markovića kao njegovog nasljednika i "Velikog brata" Crne Gore da daje kakvu-takvu garanciju da neće ostati bez poluga moći.

"Ali i da Marković neće zaboraviti na Đukanovićeva dobročinstva. E sad, da li je Marković spreman toliko dugo da pamti pokazaće vrijeme", zaključio je Knežević.

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da ovakva odluka DPS-a govori ko je "prvi poslije prvoga" i ko je osoba koja bi trebalo, da ukoliko DPS bude pokrivao dvije ključne pozicije u izvršnoj vlasti (premijer i predsjednik), bude jedna od njih.

"Umjesto potpredsjednika ključne dvije osobe uz Đukanovića su Marković i Milan Roćen. Odluka da pokrije to mjesto, bi moguće i bio signal da će Marković voditi kampanju za naredne parlamentarne izbore koji mogu biti najneizvjesniji za DPS", rekao je on.

Svetozaru Maroviću dali da simbolički drži funkciju u partiji

Vujović je ocijenio da je bilo realnije očekivati da Roćen dođe na čelo Političkog savjeta, jer upravo on u stvarnosti pokriva tu poziciju, pa i formalno kao glavni politički savjetnik premijera.

"Očigledno je da su prevagnuli argumenti da se omogući Maroviću, i njegovom lobiju, da zadrži, makar simbolički, jednu od ključnih pozicija u partiji", rekao je Vujović.

On je dodao da moć ide uvijek sa Đukanovićem, bez obzira koju poziciju on pokrivao.

"Njegovi najbliži ljudi će uvijek biti oni koji će imati ključnu ulogu", kazao je on.

Bonus video: