Mustafić u Sloveniji: Dobri odnosi na svim nivoima

ustafić je predstavio aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će uskoro Crna Gora dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2015. 16:59h

Odnosi Crne Gore i Slovenije su vrlo dobri i prijateljski, što je vidljivo na svim nivoima, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika crnogorske Skupštine Sulja Mustafića sa slovenačkim parlamentarcima. Kako je saopšteno iz Skupštine, Mustafić je boravio u zvaničnoj posjeti Sloveniji, gdje se susreo sa čelnicima slovenačkog parlamenta i predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore. Mustafić se u Ljubljani sastao sa predsjednikom Gornjeg doma parlamenta Mitjom Bervarom, potpredsjednikom Donjeg doma Primožom Hajncom, predsjednicima i članovima odbora za vanjsku politiku i za odbranu, kao i sa šefom međuparlamentarne grupe prijateljstva za saradnju sa Skupštinom Crne Gore u Parlamentu Slovenije, Urošem Priklom. „Zajednički zaključak nakon održanih sastanaka u Parlamentu Slovenije je da su odnosi između dvije zemalja vrlo dobri i prijateljski, što je vidljivo na svim nivoima“, kaže se u saopštenju. Mustafić je tokom sastanka sa Bervarom zahvalio za podršku koju Slovenija pruža u integracijama Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, i naglasio poseban značaj koji ta država ima kao pozitivan primjer napretka i prosperiteta u regionu.

Bervar je, kako se navodi, ističući značaj integracije zapadnog Balkana u EU, posebno naglasio važnost učlanjena Crne Gore u NATO, konstatujući da je napravljen veliki napredak na planu integracije u evroatlantske strukture. Tokom sastanka sa Hajncom, Mustafić je predstavio aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će uskoro Crna Gora dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO. „Ulazak u NATO nije samo cilj sam po sebi, već on znači stabilnost u čitavom regionu, što je takođe od velike važnosti za ekonomski razvoj“, kazao je Mustafić. Tokom zajedničkog sastanka sa Odborima za međunarodnu politiku i Odbora za odbranu, predvođenih predsjednicima Jozefom Horvatom i Peterom Vilfanom, razgovarano je omogućnostima unaprjeđenja međuparlamentarne saradnje, posebno na nivou odbora i u okviru grupa prijateljstva u oba parlamenta. Tema sastanka bila su i aktuelna politička i ekonomska pitanja u Crnoj Gori i Sloveniji, sa naglaskom na NATO integracije, gdje je posebno istaknuta uloga parlamentarne diplomatije. Sastanku je prisustvovao i Prikl, koji je naglasio da bi parlamentarne grupe prijateljestva poseban fokus trebalo da stave na saradnju sa iseljeničkim udruženjima u Crnoj Gori i Sloveniji.

Mustafić se u Sloveniji sastao i sa predstavnicima aktivnih udruženja i zajednica iseljenika iz Crne Gore - Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana „Izvor“, Crnogorsko kulturno, prosvjetnog i sportskog društva „Morača“, Saveza crnogorskih društava Slovenije i Crnogorskog društva Duklja – Ljubljana. Mustafić jenakon razgovora sa predstavnicima iseljenika konstatovao da se radi o veoma dobro organizovanim iseljeničkim zajednicama i istakao kao veoma važno raditi na umrežavanju i daljem zajedničkom djelovanju svih aktivnih iseljeničkih udruženja. „I u perspektivi stvaranju jedne asocijacije, koja bi zastupala interese svih iseljeničkih organizacija iz Crne Gore, koje postoje u Sloveniji“, dodao je Mustafić. On je, tokom boravka u Sloveniji, posjetio Ambasadu Crne Gore u Ljubljani i Počasni Konzulat u Kranju, i sastao se sa ambasadorom Miomirom Mugošom i počasnim konzulom Voijslavom Kovačem.

Galerija

Bonus video: