Crnoj Gori nedostaje poligon za gađanja artiljerijom

Članovi Odbora smatraju da je neophodno nastaviti aktivnosti radi nabavke helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore
10 komentar(a)
puška, vojnik, Foto: Reuters
puška, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 12:02h

Crna Gora nema poligon za izvođenje gađanja artiljerijskim sistemom i većim kalibrima pješedijskog naoružanja, što se može negativno odraziti na kvalitet osposovljavanja i ukupan nivo borbene gotovosti jedinica, upozorio je Odbor za bezbjednost i odbranu.

To se navodi u zaključcima Odbora, dostavljenim parlamentu, povodom razmatranja Izvještaja o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane u prošloj godini.

Taj dokument članovi Odbora razmatrali su 29. maja, kada je konstatovano da su aktivnosti Ministarstva sa NATO i zemljama partnerima uglavnom bile usmjerene na osposobljavanje i usavršavanje kadrovskih potencijala.

"To znači podizanje nivoa osposobljenosti pojedinaca i Vojske u skladu sa NATO standardima, kao i na aktivnostima radi implementacije partnerskih ciljeva", kaže se u zaključcima.

Na sjednici je saopšteno da je aktom Vlade Crne Gore usvojena nova Formacija Vojske, na osnovu koje je izvršen prelazak sa brigadnog na bataljonski nivo organizacije, čime je realizovan jedan od težišnih zadataka u implementaciji Strategijskog pregleda odbrane.

Ministarstvo odbrane je, kako se navodi, nastavilo sa procesom rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme postupkom neutralizacije ubojnih sredstava, prodaju naoružanja i vojne opreme i ustupanje opreme civilnim subjektima.

"Proces neutralizacije viškova ubojnih sredstava sproveden je posredstvom programa za demilitarizaciju - MONDEM, kao i pilot projekta , uz podršku NATO agencije NSPA i postupak preventivnog rješavanja ubojnih sredstava u sopstvenoj organizaciji, kroz koje je neutralisano ukupno 250,36 tona ubojnih sredstava", navodi se u dokumentu.

Članovi Odbora smatraju da je neophodno nastaviti aktivnosti radi nabavke helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore.

"Odbor je uvažavajući činjenicu da prihvaćeni partnerski ciljevi predstavljaju najbolji mehanizam za dostizanje standarda za razvoj spsobnosti u oblasti odbrane i da je Crna Gora, kroz ispunjenje, ciljeve pretočila u pratnersku spsobnost, podržao dalje angažovanje raspoloživih kapaciteta u cilju nastavka ovog procesa, kao jednog od prioriteta sistema odbrane", kaže se u zaključku.

Ovaj zaključak, kako se navodi, nije podržala poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica.

Bonus video: