Đukanović da kaže gdje će Crna Gora ako ne u EU

“Zbog stalnog ugrožavanja osnovnih principa demokratije i vladavine prava, Đukanović i DPS nisu u prilici da oštro kritikuju EU. Crna Gora nije spremna za članstvo sada, a sa ovakvim tempom reformi to neće biti ni 2025”, kazala je Marovićeva
313 pregleda 58 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2018. 06:25h

Oštre kritike predsjednika Mila Đukanovića na račun Evropske unije nisu na mjestu, jer Crna Gora nije ni blizu toga da je spremna za članstvo, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Predsjednik je u intervjuu za RTCG kazao da će Crna Gora preispitati odnose sa EU ukoliko u Briselu počnu premišljanja o proširenju.

“Tačno je da EU zbog problema u svom dvorištu nema konzistentnu politiku prema zapadnom Balkanu, kao i da nije dovoljno posvećena reformama. Međutim, zbog stalnog ugrožavanja osnovnih principa demokratije i vladavine prava, Đukanović i Demokratska partija socijalista nisu u prilici da oštro kritikuju EU. Crna Gora nije spremna za članstvo sada, a sa ovakvim tempom reformi to neće biti ni 2025”, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Za više od šest godina pregovora sa EU, Crna Gora je otvorila 31 od 33 pregovaračka poglavlja a privremeno zatvorila tri.

Marovićeva smatra da je njegova poruka o preispitivanju odnosa sa EU trebalo da sadrži i potencijalnu alternativu integraciji, odnosno objašnjenje koji je to drugi put koji Crnoj Gori može obezbijediti visok stepen demokratizacije, vladavinu prava i ekonomsku dobrobit.

Čelnik Građanske alijanse Boris Raonić poručuje da Đukanović nije iskreni reformista kojem je cilj jačanje institucija, demokratije i vladavine prava, već je samo odlično prepoznavao geostrateška kretanja i svoju partiju u pravim trenucima reformisao.

Upozorava da je Crna Gora na prekretnici da li će izrasti u ozbiljnu evropsku demokratiju ili ostati zarobljena u moćima pojedinca, sa slabašnim institucijama.

“U takvoj atmosferi u zemlji, odlično se sa njegovim interesima preklapaju slabosti u EU koje su sve očiglednije, ali i pojačano interesovanje Rusije, Kine i arapskih zemalja za Balkan, kao i sve više indiferentnost građana za demokratske procese. U takvoj atmosferi, naravno da Đukanović prepoznaje značajan manevarski prostor i šalje poruke koje su veoma precizne, a sve uz oprobani recept sa naglašavanjem srpskog pitanja u Crnoj Gori”, kazao je Raonić za “Vijesti”.

Đukanović je u razgovoru kazao i da Srbija obnavlja medijsko-političku ofanzivu prema Crnoj Gori kako bi skrenula pažnju tamošnje javnosti sa pregovora o priznanju Kosova. On je ocijenio da se radi o ofanzivi nalik na one iz 1990-ih, ističući da na zaoštravanje odnosa sa susjedima utiče i politika prosrpskih partija u Crnoj Gori.

Marović smatra da je Đukanović taj koji svojim izjavama vraća u 1990-e.

“Riječ je o dobro oprobanom receptu targetiranja neprijatelja iznutra i spolja, koji DPS koristi od dolaska na vlast i kojim uporno pokušava da skrene pažnju sa gorućih problema u zemlji. Isto tako, riječ je o nastavku referendumskih tema od kojih nije napravljen otklon ni nakon 12 godina. Crnogorska vlast pokušava predstaviti svoje djelovanje kao ključno za očuvanje i njegovanje multietničkog sklada u državi, ali ovakve izjave su najbolji pokazatelj da to nije slučaj”, ocijenila je ona.

Više partija juče je kritikovalo stav crnogorskog predsjednika o odnosu sa Srbijom.

“O Srbima i ‘prosrpskoj opoziciji’ i dalje govori kao o neprijateljima Crne Gore, ne osjećajući ni minimum odgovornosti za stanje u kojemu je diskriminacija po nacionalnoj osnovi postala normalna i poželjna stvar”, saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore, dok su iz Demosa ocijenili da je upravo Đukanović glavni akter poremećaja u odnosima između dvije države.

Portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević smatra da je njegova uloga bila i ostala predani rad protiv srpskog naroda u Crnoj Gori i protiv Srbije, dok je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić ocijenio da su antisrpske izjave odavno postale njegov manir.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić juče je odbacio tvrdnje Kovačevića kao netačne. “DF zbog političkog profiterstva ponavlja propalu tezu o ugroženosti Srba u Crnoj Gori. Srbi u Crnoj Gori imaju sva prava kao i svi drugi građani u građanskoj državi”, smatra Nikolić.

Muk: Trenutak simboličnog proglašenja okupacione zone

Predsjednik koji ima ovakav Javni servis ne treba da brine za svoju budućnost, ocijenio je juče čelnik Instituta alternativa Stevo Muk.

“Nakon višemjesečne brutalne ofanzive vlasti na, tek, svježe oslobođenu RTCG, nakon konačnog osvajanja, učvršćivanja nove/stare okupacione vlasti na RTCG, sinoć se u velikom stilu pojavio Milo Đukanović lično. Trenutak simboličnog proglašenja okupacione zone”, kazao je on.

Poslije promjene više članova Savjeta RTCG smijenjen je dio rukovodstva.

Muk je dodao da je novinarka koja je vodila intervju više puta dopunjavala i pojašnjavala predsjednikove riječi, u svemu bivajući, kako je kazao, saglasna sa njegovim stavovima.

Slično mišljenje imalo je juče više političkih partija, koje su ocijenile da je intervju više ličio na monolog Đukanovića umjesto na razgovor sa novinarom.

Iz Demosa su kazali da se vratilo servilno novinarstvo na RTCG a da se Đukanović umjesto ozbiljne analize i predloga izlaska iz duboke krize, dugačkim i neprekidanim monolozima osvrnuo na već pripremljene teme s ciljem podizanja novih tenzija u društvu.

Đukanović je, inače, tokom intervjua upozorio i da Crna Gora ima loših iskustava sa Delegacijom EU prilikom promjena u Javnom servisu.

“Problem je ta nabusitost kojom se poručuje sa nekog portparolskog nivoa iz Brisela - nemate vi prava da pozivom na našu grešku promijenite one koji su učestvovali u tome. To nije obična greška i narušila je pravni sistem Crne Gore jer je ugrozila jedan zakon i nezavisnost Javnog servisa”, kazao je Đukanović u četvrtak veče.

Bonus video: