Pajović: Ne mogu da shvatim ljude koji opozicionarstvo shvataju kao jedino zanimanje

"Ne mogu da shvatim moje kolege koje jedva čekaju da izađu iz parlamenta. Ne mogu da shvatim razmišljanje da ne treba ništa mijenjati dok je Demokratska partija socijalista na vlasti"
22 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 04.06.2015. 19:22h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović najavio je da će nakon stranačkog Kongresa, koji će biti održan 7. juna, biti novih osoba u rukovodstvu partije.

Pajović jedini kandidat za lidera Pozitivne, najavio je reforme u organizacionoj strukturi stranke, da bi, kako je naveo, što spremnije dočekali izbore.

On je gostujući u emisiji "U centar" na TVCG, kazao da ima viziju ko će biti nova lica u vrhu stranke, ali nije htio da saopšti ko su kandidati za te funkcije prije Kongresa.

Upitan kako ocjenjuje tri godine rada Pozitivne, i da li su opravdali svrhu osnivanja, Pajović je rekao da je to bio težak i turbulentan period.

"Bili smo ozbiljna alternativa vlasti i preživjeli smo niz udaraca. Danas nakon tri godine imamo nikad stabilniju stranku. Već 26. maja smo krenuli u kampanju za naredne izbore", kazao je on, prenosi portal RTCG.

Pajović je kazao da Pozitivna nije imala saveznika u njihovoj viziji "trećeg puta".

"Dvadeset i pet godina ova vlast ima jedan put, kao i opozicija. Očigledno da ti putevi nijesu bili dobri, jer da jesu danas bi imali ozbiljne institucije".

Pajović je rekao da ne može da shvati ljude koji "opozicionarstvo" shvataju kao jedino zanimanje.

"Ne mogu da shvatim moje kolege koje jedva čekaju da izađu iz parlamenta. Ne mogu da shvatim razmišljanje da ne treba ništa mijenjati dok je Demokratska partija socijalista na vlasti", dodao je on.

Pajović je rekao da se varaju oni koju sumnjaju u njegove iskrene opozicione namjere, jer su, kako je dodao, u Pozitivnoj imali ponuda da budu dio vlasti.

"Imali smo takvih poziva. Opridijelili smo se za opoziciji, danas smo nikad jači i opredijeljeni da ispunimo našu viziju".

Govoreći o potencijalnim partnerima Pozitivne pred sljedeće izbore, Pajović je kazao da ne može da zamisli da bude sa onim strankama koje i dalje dovode u pitanje državnost Crne Gore, i za koje je referendum "pokradena rabota".

"Takve poliitičke snage koje radije gledaju u prošlost apsolutno nijesu u našem vidokrugu. Najbliži su oni koji su za evroatlantske integracije, kao i ozbiljne institucije i rješavanje problema korupcije".

Pajović kaže da se ne može reći da su za saradnju sa DPS-om, ako imaju isti cilj- učlanjenje države u NATO.

Pojedini uživaju u opozicionim klupama

Upitan da li će Pozitivna na narednim izborima nastupiti samostalno, kako bi zadržala parlamentarni status, Pajović je kazao da se spremaju za samostalan izlazak.

"Nemamo namjeru da tražimo spas ako nemamo podršku građana za ono što smatramo da je dobro za državu. Ne želimo da se krijemo iza bilo koga".

Rekao je da usitnjavanje opozicije odgovara DPS-u, kao i da će biti sve teže da se opozicija objedini.

"Okupili smo se oko predsjedničke kandidature Miodraga Lekića".

Upitan da li DEMOS može postati centar okupljanja opozicije, Pajović je rekao da će to biti vrlo teško, jer se situacija promijenila.

"Kada smo podržali Lekićevu kandidaturu tada su postojale tri vodeće opozicione stranke, danas ih ima 12. Malo se razmišlja o smjeni DPS-a već više o namicanju jednog ili dva procenta".

Odgovarajući na pitanje da li je njegov zajednički odlazak u Vašington sa liderima Socijalističke narodne partije i Crnogorske demokratske unije, Srđanom Milićem i Miodragom Vlahovićem, najava saradnje sa tim strankama, Pajović je rekao da je to najava normalne komunikacije, "koju kamo sreće da imaju sve partije".

Upitan kako se u toj posjeti snašao Milić, jer su NATO integracije bile glavna tema razgovarao, Pajović je rekao da je lider SNP-a dobro snašao.

"Milić se očigledno podjednako dobro snalazi i u Moskvi i u Vašingtonu".

Bonus video: