Vujanović posthumno odlikovao Đinđića

Vujanović je, uručivši odlikovanje Đinđićevoj supruzi Ružici, istakao da je ubijeni srpski premijer značajan dio svoje energije, entuzijazma, kreacije i dobrih namera uložio u dobre odnose dvije države
156 pregleda 41 komentar(a)
Ružica Đinđić, Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ružica Đinđić, Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 02.06.2015. 19:29h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno je danas u Beogradu odlikovao ordenom Crnogorske velike zvijezde ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, poručivši da je on svetionik demokratije koji je učinio mnogo za dobre odnose Srbije i Crne Gore.

Vujanović je, uručivši odlikovanje Đinđićevoj supruzi Ružici, istakao da je ubijeni srpski premijer značajan dio svoje energije, entuzijazma, kreacije i dobrih namera uložio u dobre odnose dvije države.

"Lično ga poznajem, a s njim sam sarađivao kao predsednik vlade. Imao sam čast, zadovoljstvo i privilegiju da s njim gradim dobre odnose Crne Gore i Srbije", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, sa Đinđićem se poslednji put susreo 10. marta, dva dana prije atentata na srpskog premijera, kada mu je Đinđić ponovio da je važno da Srbija i Crna Gora naprave odnos između država i naroda koji će biti primjer ne samo u regionu već i u međunarodnoj zajednici.

"Vrijedjelo je živjeti život Zorana Đinđića. Ostavio je nešto što ga čini, u ljudskom smislu, emociji i poštovanju, besmrtnim. I kao što je Seneka rekao da su grobovi mrtvih u srcu živih, tako je on u srcu, ne samo Ružice, njegove djece i potomaka, već i u srcu svih koji vole pravu Srbiju, svih koji vole dobre odnose Srbije i Crne Gore", istakao je Vujanović i u ime tih dobrih odnosa Ružici Đinđić uručio odlikovanje za ubijenog premijera u prostorijama crnogorske ambasade.

Ružica Đinđić je predsjedniku Crne Gore zahvalila na toplim riječima i, kako je rekla, divnom sjećanju na davno vrijeme i prijateljstvo koje je bilo, ne samo rukovođeno politikom, već prevashodno prijateljstvo njegovano porodičnim vrijednostima.

"Veoma sam srećna zbog ovog odlikovanja, jer za prave stvari nikada nije kasno. Ono dolazi 12 godina poslije ubistva Zorana Đinđića, ali svako posthumno odlikovanje je potvrda da je sve ono što je činio tokom života bilo ispravno", rekla je Ružica Đinđić.

Kako je istakla, politika njenog supruga u datom momentu možda nije vrijednovana kao dobra, ali vrijeme je tu da takvo mišljenje opovrgne, a potvrda za to je i odlikovanje koje je došlo iz "prave ruke i prijateljske zemlje".

Ukaz o odlikovanju predsjednik Crne Gore donio je 29. maja ove godine.

Bonus video: