Tužili Lukšića i ministarstvo za povredu ugleda

Na pitanje kako će iz Pokreta za neutralnost dokazati da je Lukšić u svojoj izjavi mislio na baš tu NVO, Jovović je obrazložio da u Crnoj Gori postoje samo dvije NVO čija je tematika vojna neutralnost države
109 pregleda 10 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Boris Pejović
Marko Milačić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2015. 11:14h

Pokret za neutralnost podnio je tužbu protiv Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) i ministra Igora Lukšića zbog, kako je saopšteno, denunciranja te organizacije tokom njegove zvanične posjete Njemačkoj.

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačić precizirao je da je Pokret podnio Osnovnom sudu tužbu za naknadu nematerijalne štete, zbog povrede ugleda te organizacije, protiv MVPEI i Lukšića.

Kako je podsjetio, u internoj depeši ambasade u Berlinu, u vezi Lukšićeve posjete toj državi 24. marta, on je na stranoj teritoriji, kod najviših državnih adresa, denuncirao nevladine organizacije (NVO) u Crnoj Gori, a time i građane.

„On je ne navodeći nijedan dolaz, ni tada ni sada, pokušao da izmanipuliše i crnogorsku javnost, ali i strane državnike time što je kazao da se ruska propaganda osjeća i ispoljava kroz operativnu aktivnost NVO“, naveo je Milačić n konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Pokret za neutralnost inistiraće da se maksimalno ispoštuje zakon i da se Lukšić ispita u svojstvu tuženog i da detaljno objasni na osnovu kojih informacija je došao do takvog stava i na osnovu kojih podataka je iznio stav da se određene NVO kao, što je Pokret za neutralnost, finansiraju ili predstavljaju agenturu ruskog uticaja u državi.

„Ovako ponašenja Lukšića, njegovih stranačkih kolega i nadređenih, na najbolji mogući način pokazuju kako se vodi Crna Gora, odnosno da je spoljna kao i unutrašnja politika, poluga za manipulaciju kojom se služi jedna mala grupa ljudi u Crnoj Gori za lične interese i mimo volje građana“, ocijenio je Milačić.

Kako je kazao, Pokret za neutralnost želi ovom tužbom da uspostavi javnu odgovornost za izgovoreno, naročito kada je to urađeno na visokim adresama.

Advokat Dalibor Kavarić, naveo je da je Lukšić na ovaj način predstavio NATO propaganadu, odnosno pogled na budućnost Crne Gore u Alijansi, kao dominantno, isključivo, nacionalno gledište na to, ne dozvoljavajući nijednoj organizaciji, pojedincu niti građanu da se usudi da iskaže neki drugi pogled na budućnost države kada je u pitanju taj vojno-politički blok.

„Mi tvrdimo da to nije istina, a Lukšić će imati priliku da dokaže da jeste i na osnovu čega je to tvrdio“, poručio je Kavarić.

Kako je pojasnio, predložili su u tužbi i saslušanje Milačića, kao i ambasadora Rusije u Crnoj Gori, kako bi vidjeli koje su to veze, na koje se način ispoljavaju u odnosu između Rusije i Pokreta za neutralnost, radi utvrđenja svih činjenica.

Predsjednik Skupštine Pokreta za promjene, Ognjen Jovović kazao je da o samoj NATO kampanji nije potrebno mnogo govoriti, jer je afera depeša potpuno sve pokazala.

„Lukšić zajedno sa svojim ađutantima pokušava da spinuje podršku javnog mnjenja NATO politici“, ocijenio je Jovović.

Na pitanje kako će iz Pokreta za neutralnost dokazati da je Lukšić u svojoj izjavi mislio na baš tu NVO, Jovović je obrazložio da u Crnoj Gori postoje samo dvije NVO čija je tematika vojna neutralnost države.

„Vidimo da je on u aferi Depeša naveo nevladine organizacije, u množini, tako da nije imao na koga drugo da misli osim na našu organizaciju“, zaključio je Jovović.

Bonus video: