Samardžić: Članstvo u NATO doprinosi smanjenju tenzija

„Region je i dalje rovit po pitanju bezbjednosti, što pokazuju i nedavni događaji, a načelnici generalštabova zemalja Balkana će uraditi sve iz svoje nadležnosti da sačuvaju mir u regionu“, rekao je Samardžić
99 pregleda 6 komentar(a)
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2015. 12:56h

Načelnici generalštabova država Balkana uradiće sve iz svoje nadležnosti da sačuvaju mir u regionu, a punopravno članstvo u NATO-u doprinosi smanjenju tenzija i predstavlja snažan faktor odvraćanja, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), admiral Dragan Samardžić.

U Budvi je ove sedmice održana Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Balkan CHODs), a, prema riječima Samardžića, jedna od ključnih poruka je da je Balkan zajednička kuća koju moramo čuvati i održavati, kako bismo sačuvali bezbjednost građana, što je osnovni preduslov za ekonomski prosperitet zemalja Balkana.

„Region je i dalje rovit po pitanju bezbjednosti, što pokazuju i nedavni događaji, a načelnici generalštabova zemalja Balkana će uraditi sve iz svoje nadležnosti da sačuvaju mir u regionu. Zajedničke aktivnosti koje se realizuju u okviru Foruma su značajan faktor u jačanju međusobnih veza i povjerenja“, rekao je Samardžić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nijedna zemlja regiona ne raspolaže tolikim resursima i sposobnostima da se može sama suprostaviti svim mogućim bezbjednosnim izazovima, ali region može imati odgovor.

„Bezbjednosna situacija u regionu se odlikuje različitim oblicima i intenzitetom prijetnji. Radi se o kompleksnim i teško predvidivim rizicima, koji zahtjevaju kolektivni pristup u odgovoru, a prije svega razmjenu i dijeljenje informacija“, saopštio je Samardžić.

Ti rizici, naveo je, ne poznaju granice, pa je efikasna regionalna saradnja imperativ.

„Članstvo bilo koje države našeg regiona u kolektivnom sistemu bezbjednosti doprinosi bezbjednosti i stabilnosti regiona“, kazao je Samardžić.

Crnoj Gori će, dodao je, omogućiti korišćenje zajedničkih sposobnosti, koje već postoje u Alijansi, kao i pristup informacijama koje članice NATO-a dijele među sobom.

„Punopravno članstvo ne doprinosi samo smanjenju tenzija, već i predstavlja snažan faktor odvraćanja“, poručio je Samardžić.

On je rekao da su najbolju i najobjektivniju ocjenu o spremnosti VCG za pristupanje Alijansi dobili od predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO, generala Knuda Bartelsa, tokom posjete Crnoj Gori u oktobru prošle godine.

„Još tada je general Bartels ocijenio da je sa vojnog stanovišta, VCG dostigla zahtjevani nivo sposobnosti i interoperabilnosti za punopravno članstvo u NATO savezu“, kazao je Samardžić.

On je poručio da je zajednički stav, koji dijele svi načelnici generalštabova zemalja Balkana, da Balkan CHOD forum predstavlja značajnu kariku u lancu intenzivne odbrambene saradnje i integrativnih procesa.

„Prostor za napredak uvijek postoji i tokom konferencije saglasili smo se da, osim godišnje konferencije, stvorimo uslove i za češće „ad-hoc“ sastanke na najvišem vojnom nivou, ukoliko to situacija u regionu iziskuje, a sve u cilju jačanja mjera bezbjednosti i dobrosusjedstva“, dodao je Samardžić.

On je kazao da se različite zajedničke aktivnosti pripadnika Oružanih snaga zemalja Balkana stalno sprovode, počev od vježbi, obuka, kurseva, konferencija i slično.

„Tokom ove konferencije, posebno je naglašen značaj zajedničkih aktivnosti, od kojih su najznačajnije: simulaciona vježba „Balkan Bridges 2015“, koja se u novembru ove godine održava u Bugarskoj; kao i vježba specijalnih snaga u Turskoj, koja će se realizovati sledeće godine“, naveo je Samardžić.

Takođe, dodao je, postoji i inicijativa za kreiranje novih centara za obuku, čiji bi zadatak bio osposobljavanje za reagovanje na savremene prijetnje i izazove (kao što su foreign fighters, cyber prijetnje).

Bonus video: