"FUNKCIONIŠE PRAKSA POLITIČKI PODOBNIH"

Lakušić: Usvajanjem zakona smanjiti dominaciju politike u obrazovanju

Prema njegovim riječima, izbori za prvog čovjeka obrazovnih ustanova u Crnoj Gori postali su najobičnija farsa, jer je besmisleno konkurisati na mjesto direktora škole ako kandidat nema direktnu podršku partija na vlasti
88 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.05.2015. 13:09h

Skupština Crne Gore treba da usvoji predložene izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kako bi se smanjila dominacija politike u centralizaciji obrazovnih institucija, saopštio je funkcioner Demokratske narodne partije (DNP) Zoran Lakušić.

Prema njegovim riječima, izbori za prvog čovjeka obrazovnih ustanova u Crnoj Gori postali su najobičnija farsa, jer je besmisleno konkurisati na mjesto direktora škole ako kandidat nema direktnu podršku partija na vlasti.

“Dominacija politike u centralizaciji obrazovnih institucija stvara krug koji obesmišljava prosvjetne institucije, uz sav nepotizam i korupciju”, naveo je Lakušić.

To stanje, dodao je on, može se promijeniti jedino ako Skupština uskoro usvoji predlog izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

“Njime se predviđa promjena strukture školskih, odnosno upravnih odbora vaspitno-obrazovnih ustanova, ali i način izbora direktora škola, da bi se eliminisao štetan uticaj na obrazovni sistem”, pojasnio je Lakušić.

On je kazao da i dalje funkcioniše oprobana praksa politički podobnih,” pa za direktora mogu proći samo kandidati po volji vladajućih koalicija”.

“Poslednja dešavanja oko izbora direktora u obrazovnim ustanovama pokazuju svu besmislenost školskih odbora koji raspisuju konkurs, a bez prava odlučivanja. Školski odbori su marginalizovani u procesu odlučivanja, i kontrolisani od centara moći”, ukazao je Lakušić.

On je rekao da na izbor prvog čovjeka obrazovnih ustanova kolektivi nemaju nikakvog uticaja.

“To u praksi znači da su direktori samo izvršioci moći i naloga Ministarstva prosvjete i nauke, što je suprotno rješavanjima iz reforme obrazovnog sistema. Zato na djelu imamo verziju rigidne centralizacije”, kaže se u saopštenju Lakušića.

Lakušić je rekao da je očigledna protivrječnost a između školskih odbora i školskih kolektiva.

“Stanje u obrazovanju dodatno je pogoršano nedostatkom inicijative i odgovornosti zainteresovanih strana, posebno nastavnika, ali i roditelja i učenika.Nastavnici i sindikati na sva ova dešavanja nemaju sistemski i adekvatan odgovor”, kazao je on.

Prema riječima Lakušića, da bi se izbjegla povampirena politizacija obrazovnog sistema u Crnoj Gori, potrebno je da poslanici u Skupštini podrže predlog da u školskim, odnosno upravnim odborima, bude više predstavnika zaposlenih i lokalne samouprave u odnosu na aktuelno rješenje, po kojem većinu imaju članovi koji zastupaju interese osnivača, odnosno Ministarstva prosvjete.

“Da bi se to postiglo, potrebna je građanska hrabrost jer se i dalje jednostrano i pojednostavljeno doživljava proces evropskih integracija, koje mogu dovesti do promjene i prevazilaženja prisutne diskriminacije, partijske i ideološke indoktrinacije u obrazovnim institucijama”, zaključioje on.