Viting: Britanija je uz Crnu Goru na njenom putu ka NATO-u

Evropa je sigurna i mirna više nego ikad u istoriji zahvaljujući NATO sistemu kolektivne bezbijednosti. Vrata su otvorena i za zapadni Balkan u kojem je CG lider NATO integracija, čulo se na seminaru
2 komentar(a)
NATO, Herceg Novi, Seminar, Foto: Slavica Kosić
NATO, Herceg Novi, Seminar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.05.2015. 14:17h

Velika Britanija je sto odsto uz Crnu Goru na njenom evroatlanskom putu - kazao je ambasador ove zemlje Jan Viting učestvujući na seminaru koji su Uprava za kadrove i vladin Komunikaconi tim za NATO organizovali za službenike i odbornike Hercegnovske opštine.

"Crna Gora je u tome lider na Zapadnom Balkanu koji Britanija želi da vidi kao siguran i stabilan region", istako je britanski ambasador.

Evropa je sigurna i mirna više nego ikad u istoriji zahvaljujući NATO sistemu kolektivne bezbijednosti. Vrata su otvorena i za zapadni Balkan u kojem je CG lider NATO integracija, čulo se na seminaru.

Ambasador Viting je govorio na temu "Benefiti članstva u NATO - gledano iz ugla Velike Britanije".

Posebno je istakao da Crna Gora članstvo u NATO gradi na već postojećim nivoima povjerenja koji su utvrđeni saradnjom Crne Gore u NATO operacijama.

"Crna Gora je značajno napredovala u reformi obavještajno bezbjedosnih službi i sistema odbrane, ostaje još da poradi na povećanju podrške javnosti, otuda i ovakvi skupovi u svim opštinama", kazao je predavač pukovnik Mehmedin Tahirović, autor priručnika „Integracija Crne Gore u NATO".

"NATO daje malim državama upravo ono što nemaju.Samo jedan avion košta mnogo više nego je ukupni vojni budžeta CG od 36 miliona eura", kazao je Tahirović.

Protivnicima integracija i zagovornicima neutralnosti Tahirović je poručio da je neutralnost utopistički projekat i da on nema utemeljenje u savremenim uslovima.

“Sa negativnim iskustvom iz prošlosti, gubitkom državnosti, i njenim povratkom nakon 88 godina, Crna Gora će naći mehanizam kako da tu državnost očuva. Jedini pravi garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore je NATO. On je ključni, ostali dolaze naknadno”, uvjeren je Tahirović.

Na seminaru je učestvovalo 40 službenika Opštine Herceg Novi, odbornika iz lokalnog parlamenta (SDP i PzP) i predstavnika javnih preduzeća.

Bonus video: