DIJELE DEMOKRATSKE VRIJEDNOSTI

Đukanović: Posjeta Matarele kruna odnosa Crne Gore i Italije

Crnogorski premijer Milo Đukanović primio je Matarelu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
119 pregleda 4 komentar(a)
Serđo Matarela, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Serđo Matarela, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.05.2015. 15:29h

Crna Gora uspješno savladava dionice puta integracije u Evropsku uniju (EU) i NATO i primjer je kako treba obnoviti nezavisnost, očuvati multietnički sklad i dati ključni doprinos regionalnoj saradnji, ocijenio je italijanski predsjednik Serđo Matarela. Crnogorski premijer Milo Đukanović primio je Matarelu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. „Prva posjeta predsjednika Italije nezavisnoj Crnoj Gori kruna je političkih i ukupnih odnosa dvije države i potvrda njihovog prijateljstva“, ocijenili su Đukanović i Matarela. Đukanović je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, naveo da je zahvalan Matareli za doprinos Italije regionalnoj stabilnosti, obnovi crnogorske nezavisnosti kao i na podršci integracionom putu Crne Gore i regiona. „Crna Gora i Italija dijele univerzalne demokratske vrijednosti koje poseban značaj imaju na prostoru isprepletanim razlikama, kakav je Balkan. Stoga je pitanje stabilnosti regiona, ključno pitanje ekonomskog i ukupnog napretka, demokratskog i privrednog ravoja“, kazao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno, istakao da je integracija drugo ime za stabilnost Balkana. „Zahvaljujući na istrajnoj i principijelnoj podršci Italije intgracionim procesima Crne Gore i regiona, Đukanović je ukazao na posvećenost Vlade Crne Gore reformama koje sprovodi sa ciljem ostvarivanja ambijenta za kvalitetniji život svih građana, privlačenje investitora, i punoj integraciji Crne Gore u EU i NATO“, kaže se u saopštenju. Matarela je, dodaje se, iskazujući zadovoljstvo prijateljskom dobrodošlicom, istakao izuzetan doprinos Crne Gore očuvanju regionalnog mira u godinama prepunim iskušenja. „Posebno je podvukao da je Crna Gora primjer kako treba obnoviti nezavisnost, očuvati multietnički sklad, afirmisati suživot i toleranciju i dati ključni doprinos regionalnoj saradnji, koja je preduslov za dalju integraciju balkanskih zemalja“, navodi se u saopštenju. Matarela je, kako je saopšteno, uvjeren da doprinos stabilnosti Zapadnom Balkanu svojom aktivnom politikom mora pružiti i EU, koja će, kako je rekao, biti kompletna tek kada i zemlje sa ovih prostora budu u potpunosti integrisane. „Crna Gora uspješno savladava dionice puta integracije u EU i NATO“, kazao je Matarela, iskazujući očekivanje da će na temelju rezultata koje Crna Gora ostvaruje do kraja godine dobiti poziv za članstvo u Alijansi.

„Đukanović i Matarela su zajednički ocijenili da dvije države na temelju odličnih političkih odnosa nastavljaju da grade uspješnu ekonomsku saradnju realizujući značajne projekte u oblasti energetike i podstičući širenje zajednice investitora u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju. Značajnom je ocijenjenja i razmjena iskustava u oblasti obrazovanja i nauke, mobilnosti mladih i afirmaciji njihovog društvenog angažmana u korist razvoja zajednice u kojoj žive. „Zajednički je ocijenjeno da će realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata koji će povezati države regiona međusobno i sa EU, doprinijeti daljem razvoju i ukupnom napretku“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas