Dakić: Crna Gora cijeni napore NATO misije na Kosovu

"Glavne teme konferencije bile su operacije, misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti, povećanje saradnje sa ostalim međunarodnim organizacijama, modernizacija NATO, kao i izrada nove strategije", saopšteno je iz Ministarstva odbrane
0 komentar(a)
NATO Vojni komitet, Varšava, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
NATO Vojni komitet, Varšava, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 29.09.2018. 16:52h

Crna Gora cijeni napore NATO misije na Kosovu u cilju održavanja stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić.

Dakić učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava ove godine u Varšavi.

Kako je saopšteno, konferenciju je otvorio ministar odbrane Poljske, Mariuš Blaščak, koji je istakao važnost NATO prilagođavanja na nove izazove.

"Glavne teme konferencije bile su operacije, misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti, povećanje saradnje sa ostalim međunarodnim organizacijama, modernizacija NATO, kao i izrada nove strategije", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, Dakić je imao izlaganje na sesiji koja je posvećena sveukupnoj situaciji u NATO vođenim misijama i operacijama.

"On je na konferenciji upoznao prisutne sa kontribucijom Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama i istakao da će Crna Gora nastaviti odgovorno da se odnosi po ovom pitanju, u skladu sa svojim obavezama i mogućnostima", navodi se u saopštenja.

Napomenuo je da Crna Gora na tom planu kontinuirano pojačava svoje prisustvo od 2015. godine i da će se taj trend nastaviti slanjem dva pripadnika VCG za štabne oficire u misiji KFOR.

"On je istakao da Crna Gora cijeni napore NATO misije na Kosovu u cilju održavanja stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana", naveli su iz Ministarstva.

Data je puna podrška svih načelnika Generalštabova misiji u Avganistanu, kao i uspostavljanju nove misije u Iraku.

Načelnici generalštabova izabraće novog generalnog direktora Međunarodnog vojnog štaba, koji će preuzeti tu značajnu poziciju sljedećeg ljeta.

Bonus video: