Katnić favorit za šefa USKOK-a

“Spreman sam da radim svoj posao, ne bih da me pamte po neuspjehu”, rekao je sudija Milivoje Katnić “Vijestima“
540 pregleda 5 komentar(a)
Milorad Katnić (Novine)
Milorad Katnić (Novine)
Ažurirano: 26.05.2015. 05:42h

Sudija Apelacionog suda Milivoje Katnić glavni je pretendent na funkciju glavnog specijalnog tužioca jer uživa povjerenje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, saznaju “Vijesti”.

Stanković, prema Zakonu o specijalnom tužilaštvu među kandidatima koji su se javili na oglas bira, prema njegovoj ocjeni, najboljeg i predlaže ga Tužilačkom savjetu koji daje konačnu riječ.

Katnić je potvrdio “Vijestima” da je dostavio dokumentaciju na oglas Tužilačkog savjeta, koji je zatvoren sinoć u ponoć.

Katnić je sudija Apelacionog suda od njegovog osnivanja 2005. Na to mjesto došao je iz Vojnog suda u Podgorici u kojem je radio od 1993. Prema informacijama “Vijesti” u Višem vojnom sudu je počeo kao pripravnik kod sudije (sadašnjeg advokata) Gorana Rodića.

U javnosti je zapamćen nakon što mu je predsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović oduzela zamjeničku poziciju jer navodno nije znao da radi na kompjuteru. Takođe, javno ga je optužio bivši logoraš u Morinju da je činio zločine, što je sudija odbacio.

Katnić je rođen 1957, u pravosuđu se kotira kao pošten i ugledan sudija, iskusan krivičar, što je bio jedan od glavnih kriterijuma za one na koje je VDT računao.

Upitan koji su njegovi motivi da se javi za glavnog specijalnog tužioca, Katnić je kazao da “to nije baš mjesto gdje se uživa”. “Jedan od razloga je to što smatram da se sa Stankovićem može profesionalno sarađivati, bio je sudija ima praksu i iskustvo. Ja sam spreman da radim svoj posao, ne bih da me pamte po neuspjehu,” rekao je sudija.

Sem njega, na oglas su se do juče javili specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović i advokat Mitar Mugoša. Iako je vicepremijer Duško Marković cijenio da bi na toj poziciji trebalo da bude viša tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević, ona nije bila zainteresovana. Jovićević je potvrdila “Vijestima” da nije predavala dokumenta, kao ni zamjenik VDT-a Dražen Burić. Zamjenica VDT-a Stojanka Radović nije se javljala na telefonske pozive i poruke, iako vjeruje da posjeduje znanje za tu visoku poziciju.

“Informacija o broju kandidata koji su konkurisali za glavnog specijalnog i specijalne tužioce biće saopštena nakon isteka roka predviđenog i za dostavljanje prijava putem pošte,” saopštila je “Vijestima” savjetnica za odnose s javnošću VDT-a Dragana Unković Maljević.

Ukoliko Tužilački savjet ne izabere nijednog kandidata i Stanković ne kandduje nikog od njih, oglas se ponavlja.

Marić: Politički uticaj i bezbjednosni rizik demotivišu

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje kaže da je indikativno što je mali broj zainteresovanih za mjesto specijalnog tužioca. “Uzroka je mnogo, ali je u vrhu neprimjeren politički uticaj na tužilaštvo.

Politički uticaj ima različite pojavne oblike, od neadekvatne prostorno- tehničko- kadrovske osposobljenosti što ga uz nemogućnost planiranja i realizacije budžeta čini zavisnim od izvršne vlasti, pa do kontinuiranog višedecenijskog političkog uticaja na izbor tužilaca što je onemogućilo raskid sa praksom jednopartijskog sistema”, rekao je on.

Marić navodi da pomaka ima, ali nedovoljnih.

“To govori i činjenica da ih je malo koji bi željeli da se oprobaju u zaista izazovnoj ulozi specijalnog tužioca. Druga bitna činjenica je kvalitet trenutno uspostavljenog sistema tužilaštva u čijem je sastavu i specijalni tužilac. Sa jedne strane specijalni tužilac bi trebalo da bude produžena ruka VDT-a, a u očekivanjima javnosti da se suoči sa najtežim oblicima kriminaliteta izlažući sebe realnom bezbjedonosnom riziku. Postavlja se pitanje da li su nadležne institucije dovoljno samostalne i sposobne u ovom trenutku da na potreban način garantuju bezbjednost budućem specijalnom tužiocu, koji bi otvorio najosjetljivije slučajeve i dotakao sam vrh političko-finansijsko-koruptivno-kriminalne moći? Sudeći po interesovanju za specijalnog tužioca, odgovor je izgleda jasan”, smatra Marić.

Bonus video: