SLIKA DO KRAJA 2016. BILA U HOLU URGENTNOG CENTRA

Kovačevićeva nije ispunila obećanje: Klinički još nije platio „Kosovku djevojku”

Obećanje da će sliku vratiti u KC do kraja maja, Zorica Kovačević nije ispunila ni do kraja jula, kada je napustila Klinički i preuzela mjesto predsjednice Opštine Danilovgrad. Ni nova uprava KC nije platila ovu obavezu
246 pregleda 35 komentar(a)
Kosovka djevojka, slika, Foto: Centar za konzervanciju
Kosovka djevojka, slika, Foto: Centar za konzervanciju
Ažurirano: 25.10.2018. 13:35h

Klinički centar još nije platio restauraciju umjetničkog djela “Kosovka djevojka”, koje je najveća zdravstvena ustanova prije više od četiri decenije dobila na poklon od Crvenog krsta nekadašnje SFRJ i koje je do kraja decembra 2016. bilo u holu Urgentnog centra.

“Slika je još kod nas. Više puta smo kontaktirali KC da uplate ugovoreni iznos i da dođu po sliku, a oni sve ‘danas-sjutra’. Nemaju razloga za to, jer se ne radi o sumi od 15.000, već od 1.500 eura. Svakako, dok ne ispoštuju ugovor, mi im nećemo dati sliku”, kazao je za “Vijesti” pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić.

Bivša direktorka KC Zorica Kovačević obećala je 29. maja da će baš tog dana platiti Centru za konzervaciju i arheologiju ugovorenu cijenu restauracije od 1.500 eura.

Obećanje da će se slika vratiti do kraja maja, Kovačevićeva nije ispunila ni do kraja jula, kada je napustila KC i stupila na mjesto predsjednice Opštine Danilovgrad.

Ona juče nije odgovarala na pozive i SMS redakcije, pa nijesmo dobili odgovor na pitanje zbog čega nije platila restauraciju slike.

Ni nova uprava KC, na čelu sa Jevtom Erakovićem, nije izvršila ovu obavezu, zbog čega je slika još u posjedu Centra za arheologiju i konzervaciju.

“Kosovka djevojka“ je iz hola Urgentnog uklonjena krajem decembra 2016, na zahtjev novog direktora te jedinice KC Nermina Abdića, što je bila jedna od njegovih prvih odluka po stupanju na tu funkciju.

Tada je saopštio da je djelo, rađeno na limu, premješteno u sobu koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor. Naglasio je da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma.

Tvrdio je i da uklanjanje “Kosovke djevojke” iz hola nema “političku konotaciju”, odnosno nema veze sa činjenicom da se od 2015. do kraja 2016. na istom zidu nalazila i zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za donaciju vrijednu 750.000 eura Urgentnom centru.

Abdić nije odgovarao juče na pitanja “Vijesti” kada će KC platiti troškove restauracije, odnosno kada će slika biti vraćena u hol Urgentnog. Nije odgovorio ni na pitanje da li je uklanjanje “Kosovke djevojke” da ne bi dijelila prostor sa tablom o donaciji TIKA.

Iz TIKA su „Vijestima“ ranije saopštili da nijesu zahtijevali da se slika ukloni iz hola i ne stoji pored zahvalnice. Rečeno je i da niko to od njih nije tražio.

Sliku “Kosovka djevojka” naslikao je Uroš Predić prije 100 godina, a original se nalazi u Muzeju grada Beograda. Na slici, koja je bila jedan od simbola Crvenog krsta SFRJ, prikazana je djevojka koja vodom poji srpskog ratnika, ranjenog u Kosovskom boju. Prema informacijama sa sajta Muzeja, slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno poslije Kosovske bitke.Ćute kad vraćaju sliku

“Vijesti” su 17. oktobra pitale KC da li je “Kosovka djevojka” plaćena i kada će biti vraćena toj ustanovi.

Nijesu odgovorili ni na pitanja da li će se ovo umjetničko djelo naći na nekoj drugoj poziciji u ustanovi, odnosno da li planiraju da sliku izmjeste iz Urgentnog centra.

Preporučujemo za Vas