Sistem u zastoju, mafija sve jača

Najveći problem je saradnja policije i tuži la štva, koja ne daje očekivane rezultate. Tužioci se ponašaju pasivno, stav je Vijeća
23 komentar(a)
SAJ vježba, Foto: Savo Prelević
SAJ vježba, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2015. 18:08h

Sistem bezbjednosti doživio je najozbiljniji zastoj, a bezbjednosni problemi se gomilaju u vidu jačanja organizovanog kriminala koji je ključno pitanje nacionalne bezbjednosti”, piše u Izvještaju Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Iako članovi Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović i Nebojša Medojević tvrde da je takva ocjena alarmantna, član Vijeća i potpredsjednik Vlade Duško Marković poručio je prekjuče u Skupštini da je u posljednje dvije godine u bezbjednosnom sektoru bilo ozbiljnih izazova i problema, ali da je “danas, stanje kvalitet više za Crnu Goru”.

Markovićeva javna poruka i stav Vijeća su oprečni jer je ono, prema informacijama “Vijesti”, konstatovalo da “problemi u bezbjednosnom sektoru, koji se tiču nedostatka kadrovskog potencijala i tehničke opremljenosti, za posljedicu imaju jačanje organizovanog kriminala...”.

Samostalni poslanik Velizar Kaluđerović, koji je ranije saopštio da je “uznemiren” sadržajem Izvještaja, nije želio da potvrdi njegovu autentičnost. On je to ipak učinio posredno i pozvao i VDT Ivicu Stankovića da reaguje:

“Problemi se pokušavaju prebaciti na državno tužilaštvo, gdje su ocjene veoma negativne i zbog toga VDT treba da se pozabavi određenim informacijama Vijeća. Neka u tužilaštvu vide da li su ocjene najviših zvaničnika izvršne vlasti u redu, jer ako jesu onda tužilaštvo mora hitno da radi žestoke rezove da bi odgovorilo obavezama”, rekao je Kaluđerović za “Vijesti”.

U Izvještaju piše da je “najveći problem (u obračunu sa organizovanim kriminalom) saradnja policije i tužilaštva”. Takođe se navodi da Tužilaštvo “ne daje očekivane rezultate” i da se “tužioci uglavnom ponašaju pasivno”.

Kaluđerović dodaje da u slučaju neosnovanosti tih optužbi VDT treba da ih odbaci i “ostavi ih onima koji svoj nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pokušavaju da prikriju govoreći o slabostima u tužilaštvu”.

Nebojša Medojević (PzP) kaže da nije iznenađen ocjenom da je organizovani kriminal ključna prijetnja, navodeći da je prije dvije godine upozoravao da država gubi bitku sa njim.

“Sukobile su se državna mafija i konkurencija koja je postala finansijski i brojno moćnija. Ta situacija traje dvije godine, ANB je razbijena jer se oko nje borila mafija i klanovi DPS-a i učinili je neefikasnom i nesposobnom,” kaže lider PzP-a.

On navodi da je formiranje operativnih timova pri Vijeću, koji istražuju konkretne predmete, neustavno jer “grupa ljudi” suspenduje tužilaštvo, ANB, policiju, zakone....

I dok predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić (DPS) odbija da govori na ovu temu, Kaluđerović kaže da je na posljednjoj sjednici tražio da se u dnevni red uvrsti “pitanje ukupne problematike stanja bezbjednosnog sekora tragom konstatacija u Izvještaju, ali da se prešlo preko toga”.

Ubistvo Saše Markovića privremeno vraća DF u Odbor

“S obzirom na mafijaška ubistva, likvidaciju našeg bivšeg kolege(Saše) Markovića, razmišljamo da se ad hoc vratimo na sjednice Odbora, zavisno od tema. O tome ćemo odlučiti narednih dana, jer ne možemo ćutati dok Vijeće uzurpira ustavna ovlašćenja, a predsjednik Vlade kaže da je vlast izgubila trku sa organizovanim kriminalom. Onda tu u najmanju ruku treba da zasjeda Odbor, vanredna Skupština, da premijer podnese ostavku,” kazao je Medojević.

On je podsjetio da su poslanici DF napustili Odbor nakon što je “kolaboracijom SNP-Pozitivne-DPS” Snežana Jonica (SNP) izabrana za Nuhodžićevog zamjenika i tim postala članica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: