Baždar: U Herceg Novom na sceni nepotizam i interes pojedinca

Odluka koju su odbornici vladajućeg IZBORA i DPS-a glatko usvojili, ne samo što je, smatra Baždar, neustavna i nezakonita, već može predstavljati odličan oslonac za svakakve improvizacije i koruptivna djela, smatra Baždar
102 pregleda 3 komentar(a)
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.05.2015. 12:58h

Skupština Opštine Herceg Novi usvojila je Odluku o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera kojom se na nedopustiv način krši osnovne zakonske norme iz Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, smatra predsjednik Opštinskog odbora PzP-a Herceg Novi Milovan Baždar.

"Usvojenom Odlukom o postavljanju,građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera daje se mogućnost izgradnje privremenih objekata u funciji stanovanja i to bez ikakvih ograničenja osim koeficijenata zauzetosti 0,4 i izgrađenosti 0,8.Ovo je jedinstven presedan u Crnoj Gori da se na bazi jedne ovakve odluke mimo detaljnih planova omogući stanogradnja i obesmisli izradu planskih dokumenata.Investitori više nemaju prepreka za megalomansku gradnju stambenih objekata neovisno o tome postoje li važeći planski dokumenti ili ne. Čudno je da predlagač odluke nema nikakav problem sa ovakvim pristupom iako mora da zna da se radi o kršenju zakonskih normi i prakse po kojoj privremeni objekti iz čla 117.navedenog Zakona ne mogu biti u funkciji stanovanja", objašnjava Baždar.

Ovakva odluka koju su odbornici vladajućeg Izbora i DPS-a glatko usvojili, ne samo što je, smatra Baždar, neustavna i nezakonita, već može predstavljati odličan oslonac za svakakve improvizacije i koruptivna djela.

"Ukoliko ne uslijedi odgovarajuća reakcija nadležnog Ministarstva održivog razvoja i turizma i nadležnih inspekcijskih organa, PzP će pokrenuti postupak utvrđivanja ustavnosti ove odluke kod nadležnog suda", tvrdi Baždar.

Kako dalje navodi, održana je hitnom postupku i osma sjednica Skupštine na kojoj je bez odbornika opozicije usvojena Odluka o prihvatanju kandidature Herceg Novog za „evropsku prijestonicu kulture 2021.

“Nevjerovatno je da se ovakva sjednica zakazuje po hitnom postupku bez ikakve prethodne pripreme i širih javnih diskusija. Iz šturog materijala koji su dobili odbornici jedino je jasno da će se u ovoj godini izdvojiti za troškove tog projekta 275.000 eura od čega samo za dva direktora projekta 80.000 eura. Ulaganja bi u narednim godinama bila milijunska,ali se ne saopštava iz kojih to konkretnih izvora. Naravno da niko nije protiv jačanja kulturnog imidža grada ali na ovakav način „natovariti“građanima Novoga budžetski rashod od 275.000 eura bez jasnih argumenata i upoznavanja javnosti,predstavlja samo još jedan u nizu štetnih poteza lokalne vlasi čije posljedice će lokalna zajednica trpiti u narednim godinama", navodi Baždar.

Zaključak je, tvrdi, očigledan-u Herceg Novom je na sceni nepotizam i interes pojedinaca koji su izgurali projekat osvajanja vlasti na vanrednim izborima krajem prošle godine.

Bonus video: