Stanić pozdravio odluku suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Stanić smatra da je rehabilitacija Mihailovića prvi korak na putu istinskog pomirenja, koga, kako tvrdi, nije moglo biti dok ne prihvatimo istinu da smo imali dva antifašistička pokreta, jedan sa petokrakom, a drugi sa kokardom
15 komentar(a)
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2015. 09:02h

Predsjednik Pokreta za Pljevlja i poslanik Novica Stanić pozdravio je odluku suda u Srbiji da rehabilituje četničkog komandanta Dražu Mihailovića, ističući da je na taj način ispravljena istorijska nepravda.

"Njegova "krivica" je što je bio: prvi gerilac porobljene Evrope, što nije pogazio zakletvu kralju i otadžbini,što mu je glava bila ucijenjena, kad i Brozova, na 100 000 rajsmaraka u zlatu, što se nije mirio sa strašnom Hitlerovom naredbom o strijeljanju stotinu Srba za jednog ubijenog njemca, i na kraju što je zarad bratstva i jedinstva trebalo izjednačiti Mihailovića sa Pavelićem, a legalnu jugoslovensku vojsku u otadžbini sa ustašama. Desilo se ono što je još devedesetih godina najavio prvi Brozov ministar inostranih poslova Vladimir Velebit, inače Hrvat i predratni advokat, koji je gostujući u jednoj emisiji sarajevske televizije, na direktno pitanje voditelja, da li je Draža Mihailović bio izdajnik i saradnik okupatora, odgovorio da nije. Razumije se da nije bio lud da to kaže za Brozova života", navodi Stanić u saopštenju, kojeg potpisuje i u ime Odbora za izgradnju crkve pomirnice u Pljevljima.

On kaže da se se čak i "nevoljni saradnik okupatora Milan Nedić nemože izjenačavati sa Pavelićem".

"Dok je Pavelić samo u Jasenovcu pobio najmanje pola miliona Srba, kolaborant Nedić je toliko spasio Srba izbjeglica iz Nezavisne države Hrvatske, koji su spas našli u okupiranoj Srbiji. Zato bi bilo pametnije i poštenije, od onih koji danas pokušavaju da zaustave točak istorije, da makar pokušaju objasniti, kakva je to ideologija i sud koji nisu dozvolili pravo ni na grob, već je vođa prvog antifašističkog pokreta u Evropi završio u negašenom kreču", navodi se u saopštenju.

Stanić smatra da je rehabilitacija Mihailovića prvi korak na putu istinskog pomirenja, koga, kako tvrdi, nije moglo biti dok ne prihvatimo istinu da smo imali dva antifašistička pokreta, jedan sa petokrakom, a drugi sa kokardom.

"Nažalost, imali smo i revoluciju pod okupacijom, bolje rečeno građanski i bratoubilački rat u kome je bilo više žrtava i zločina, i na jednoj i na drugoj strani, nego od svih okupatora. Ako ovu bolnu istinu i lekciju ne shvatimo i ne naučimo biće to još jedan zajednički poraz", navodi Stanić u saopštenju.

Bonus video: