Herceg Novi: Sjednica SO bez odluka

Za planirane aktivnosti finasijskim planoSjednica je prekinuta na pet minuta zbog konsultacija, a nakon toga je predsjednik SO Andrija Radman konstatovao da se sjednica prekida i zakazao nastavak za utorak 7. maj u 10 i 30 satim predviđenje budžet od 1,021 miliona eura
2 komentar(a)
Nataša Martić, Foto: Slavica Kosić
Nataša Martić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.05.2015. 13:37h

Lokalni parlament nije dao saglasnosti na finansijski plan i program rada Turističke organizacije, jer je sjednica prekinuta prije glasanja o tim aktima.

Programom rada TO Herceg Novi za ovu godinu, između ostalog, planirana je izrada strateške studije razvoja turizma Opštine do 2030. godine, zajedno sa lokalnom samoupravom i JU Herceg fest, organizacija i finasiranje turističkih, kulturnih i sportskih manifestacija od zanačaja za turizam i grad, jednodnevnih manifestacija koje bi animirale goste , kao i usvajanje projekata za Novi Praznik mimoze, Orjen i zaleđe, nove ponude i predstavljanje turističke ponude grada na sajmovima i turističkim manifestacijama.

Nataša Martić vd direktorica je istakla da je zbog višemjesečne blokade Turističke organizacije i zatečenog stanja da će za 15 dana početi da radi šest info punktova koji će biti umreženi i da će time započeti i naplata boravišne takse.

Za planirane aktivnosti finasijskim planom predviđenje budžet od 1,021 miliona eura.

Prema mišljenju Mirka Mustura budžet je tehnički i on je predložio njegov rebalans.

Danijela Đurović (SNP) je ocijenila da je rezerva od 300 hiljada eura prevelika i da se time stvara prostor za manipulacije i netransparentno trošnje sredstava.

Sjednica je prekinuta na pet minuta zbog konsultacija, a nakon toga je predsjednik SO Andrija Radman konstatovao da se sjednica prekida i zakazao nastavak za utorak 7. maj u 10 i 30 sati.

Većina odbornika u konfliktu interesa?

Obrad Gojković,nezavisni odbornik na početku zasjedanja je izrazo sumnju da je veliki broj odbornika u konfliktu interesa. On je od Komisije za sprečavanje sukoba interesa tražio mišljenje za svih 34 odbornika o tome da li krše zakon, ali I da se lokalni parlemant izjasni o tome.

Povod je bio odbornički mandate vd direktorice Nataše Martić koja je i odbornica i koja će glasati za predloženi finansijski plan TO na čijem je čelu.

Radman je kazao da su oni sami podnijeli inicijativu ka Komisiji, za obrazloženjem, da li vršioci dužnosti krše zakon, ako su u tom periodu i odbornici, te da će nakon zvanično dobijenog izvještaj, postupiti po njihovim instrukcijama.

Đurović: Nešto ne štima u novoj vlasti

„Današnja sjednica Skupštine opštine će ostati upamćena po neodgovornosti odbornika vladajuće koalicije, i to prvenstveno DPS-a, kojima izgleda nije bila bitna turistička sezona, već su im prioriteti bili na nekoj drugoj strani, jer nisu imali dovoljno sluha da prisustvuju sjednici SO. Sjednica je prekinuta bez obrazloženja, nakon kolegijuma Predsjednika Skupštine, gdje je očigledno da je jedini razlog prekida nedostatak kvoruma za rad Skupštine, jer su nedostajali odbornici vladajuće koalicije. Da nešto „ne štima“ u novoj vlasti (DPS – IZBOR) pokazuje i činjenica da je sa dnevnog reda sjednice skinut predlog o imenovanju novog Glavnog administratora, koji je kadar DPS-a, a za koji nemaju saglasnost koalicionog partnera, koji je kako se da naslutiti, imao svoje kadrovsko rješenje za ovu vrlo važnu poziciju u lokalnoj samoupravi. Da li se spremaju novi izbori u Herceg Novom, posebno nakon naznaka da DPS neće odustati od privatizacije Instituta Igalo, ostaje da se vidi narednih dana“, navodi se u saopštenju Kluba odbornika SNP koje je potpisala Danijela Đurović. Obrad Gojković je nakon sjednice kazao da bi trebalo organizovati nove lokalne izbore.

Tvrdi da se u koaliciji na vlasti lome koplja oko privatizacije Instituta i gradnje kolektora-investicije vrijedne 18,5 miliona eura, ali i da se time trguje između DPS I Izbora.

Bonus video: